In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Nocino från Masseria Santa Lucia i Molise

Denna goda likör är gjord av färska valnötter. Hemligheten ligger enligt Italienska traditioner i tidpunkten då nötterna plockas, det ska alltid ske natten mellan den 23e och den 24e juni – på San Giovanni Battista (midsommar) Denna tidpunkt på året innehåller nämligen nötterna en större mängd olja och vitaminer.

Första gången jag smakade Nocino, var på Masseria Santa Lucia utanför kyrkklocksstaden Agnone, där den erfarna Mamma hade trollat fram en inbjudande och lantlig lunch av egna råvaror, som serverades med ett leende och generositet och som slutligen avslutades med de goda dropparna av bl.a. Sanat Lucias egen Nocino.

Nocino ses i flera regioner av Italien som en regional dryck, således både i Molise, Emilia-Romagna, Lazio, Apulien och Trention Alto-Adige. Utanför Modena år 1978 uppstod en Ordine del Nocino Modenese, där definierades kvalitén av den traditionella Nocino från Modena: Il Matraccio. Denna framställning är något annorlunda än framställningen i Molise. I Molise-varianten är receptet lite mer tillgängligt

Tillagning : 30 min.
Mängd : 1½-2 l

Ingredienser

  • 1kg valnötter eller ca 33-35 valnötter (och det ska alltid vara ett ojämnt antal)
  • 400g vatten
  • 600g socker
  • 1 l alkohol på 95°vol – av god kvalité
  • 2 kanel stänger
  • Nejlikor efter smak

Tillagning

Skär valnötterna i 4 lika stora delar. När de är färska som här, är det inget tal om något måste, för här ska hela med.

Lös upp sockret i kokande vatten och låt det svalna.

Blanda alla ingredienser samman med alkoholen och häll upp i en glasflask(a)(or), som kan stängas hermetiskt. Lämna din nocino ute i solen i ca 30-45 dagar, därefter bör den filtreras och hällas upp i mörka flaskor. Det viktigaste är att den inte står mörkt och kallt.

Pricken över i ’et är att tillvärka sina egna etiketter, också har du fixat en trevlig present nästa gång du ska gå bort.

Den ska drickas inom 7-8 månader och bör under denna period bevaras mörkt och kallt. Ju längre den vilar desto mer utvecklas smaken i flaskorna.

Kom ihåg, att jag i nästa nyhetsbrev ger ett recept från den danske kändiskocken Timm Valdimirs kök. Jag besökte Timm i slutet av maj i hans kök i Valby och besöket vill jag dela med dig i form av ett recept från Timm som tolkar den italienska pizzan – i en nordisk variant.

På återseende i juli och buon appetito!