In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Pollo alla diavola – djävulskyckling

Det finns många rätter som är jävlusiskt goda, och i Italien kan man alltså få en kyckling som tillagas under denna benämning. Receptet på djävulskyckling är inte nödvändigtvis så värst exakt, det vill säga att det finns flera varianter på tillagning, men man kan alltid förvänta att få en kyckling som är tillagad vid god värme och som är bankad platt.

Som sagt är ”alla diavola” inte en fast definerad storlek eller recept, och det gäller även denna kyckling ”alla diavola”– så det är fritt fram att variera med citron, vitlök osv. Man menar att benämningen kommer från att den (kan) tillagas över öppen eld – alltså att det refereras till värmen från helvetet. Andra menar det kommer av att den är stark eftersom man använder chili som smaksättare. Jag tycker bara den är jävlusiskt god!

Tillagning:           ca. 80 min.
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 1 kyckling à ca. 1,5 kg
  • 2 rosmarinkvistar
  • ½ dl olivolja
  • 1 citron
  • Salt och peppar
  • Chili

Tillagningen

Kycklingen skärs egentligen upp över ryggen, men den är enklare att ha och göra med ifall man bara delar den i två. Så kan man arbeta på två stekpannor – annars krävs det en stor panna.

Tryck nu till varje del med en kötthammare eller kavel så de blir plana – be ev. din slaktare om att göra arbetet så långt. Smöra båda delarna med salt, peppar och citronsaft samt chili – var försiktig. Här kan man också tillföra andra kryddblandningar eller örter om man vill.

Sätt en panna över värmen. När den är varm, häll i olivolja och bryn kycklingbitarna vid hög värme – min. 5 minuter på varje sida. Tillsätt sedan rosmarin och lägg sedan ett mindre lock eller folie över kycklingen. Lägg nu något tungt över kycklingen (på locket eller folie – exempelvis en annan gryta med konservburkar i) och stek den vidare vid medelvärme i ca. 1 timme – kom ihåg att vända den löpande och lägga vikt på igen, så kycklingen får samma värme rakt igenom.

Stektips

Man kan också välja att stena den brun på en panna, och sedan antingen tillaga den i en varm ugn eller helt enkelt över eld på en utomhus grill.

Variationer

I några variationer av detta recept sägs det att man ska smöra kycklingen med vitlök och olivolja istället för citron eller att krydda med exempelvis persilja. Jag tänker att det kan vara rart att känna till sina variationsmöjligheter, men i dag är jag mest till citron och chili. En annan möjlighet är att ersätta chilipulver med cayennepeppar eller bara svart peppar eller vanlig paprika. Finessen är att balansera förhållandet så man både kan smaka styrkan och värmen från pepparen och samtidigt kunna smaka att det är kyckling man har satt tänderna i.

Buon appetito!