In-Italias nyhetsbrev

”Var ska vi bo?” – Relais San Damian i Imperia, Ligurien

Den första frågan jag som regel ställer när jag ankommer till min semesterdestination är: ”Hur långt är det till stadens butiker, och vilken dag är det marknad?” Min man, som är en slags ’nyhetsjunkie’, är också rätt snabb till att ställa sina sedvanliga frågor som alltid handlar om internet-uppkoppling och koder. Ja, så har vi haft våra vanor de senaste många åren – tills vi ankom till stilhetens Relais San Damian på Den Italienska Riviera.

Av Ghita Juul, In-Italia

Vi valde Relais San Damian som årets semestermål då vi ville bo i lugn och ro, men helst då vi önskade att kunna återse staden Imperia som har så mycket lokalt att bjuda på. Vi kunde båda två minnas den imponerande fiskehamnen i den östra stadsdelen Oneglia med det fina urvalet av restauranger under de charmerande gamla valvgångarna, och med mestadels lokala italienare vid borden. Jag hade självklart också min helt egna dröm om att uppleva stadens marknader och att åter igen få stifta bekantskap med shoppinggatan Via Silvio Bonfante med de stämningsfulla arkader, de antika butiksfasader och de fint dekorerade utställningsmontrarna. Då min man varken tycker om butiker eller marknader såg han hellre fram emot stadens utbud av internationella tidningar och trevliga caféer, men mest av allt att ligga vid poolen och surfa nyheter på sin laptop.

Utsikten här uppe ifrån är så vacker, och lugnet på stället ger en sådan ro i själen att jag med det samma fick känslan av en ny vana – nämligen att göra absolut INGENTING.

Väl incheckade i vårt smakfulla rum, som mest påminde om en liten lägenhet, fick vi snabbt tag på böcker och badkläder – och iväg till poolen. Här låg vi under parasollen och läste i de nästa fyra dagarna – endast med paus för att höja blicken och skåda ut över havet i fjärran, ta ett dopp i poolen samt en snabb lunch i form av en egen tillagad färsk sandwich samt en kopp av Damians goda kaffe. På andra dygnet hände det sen: Det slog mig att jag överhuvudtaget inte ögnat en tanke åt stadsliv och marknadsdag, vilket aldrig hänt mig tidigare! Även om min man hade köpt flera timmars tillgång till internet, var den bärbara långt ifrån lika använd som den brukar. Det lugn man upplever på stället där alla talar (och badar!) mycket lugnt och stilla, lägger helt upp till en avkopplande vistelse för att läsa, vila stämbanden och bara slappa. För någon är nog ett sådant lugn bara långtråkigt – kanske mest för större barn och tonåringar – men för oss var det ett helt rätt val. Lusten till att bli i den stämningsfulla trädgården på bekostnad av marknader och stadsliv var överraskande, men ingen av oss kände att vi missade något. Att vi inte kunde äta middag på stället var för oss ganska bra, för då ”tvingades vi” att lämna stället en stund och köra ner till stan och gå en tur i hamnen samt njuta av de goda matställena.

PRISEXEMPEL

Bo i Suite Arch med egen terrass för 1.290 kr. per natt inklusive frukostbuffé för 2 personer under våren 2013 fram till den 1:a juli och igen från den 1:a september. I juli och augusti är priset 1.380 kr.

Klicka på Relais San Damian i Imperia för att läsa mer samt boka din vistelse.