In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Vi glädjer oss i denna tid...

Det är många skandinaver som aldrig kunde föreställa sig att hålla jul utanför deras respektive landsgränser, för att inte undvara det som för dem symboliserar julen och dess traditioner. På så sett har faktiskt många italienare det också, det är bara traditionerna och julens symboler som är lite annorlunda.

Av Mitzi Busch

Italienarnas redan generösa och givande väsen blir ännu större i dagarna kring högtider som Julen. Är på på besök hos någon, går man aldrig hem utan att ha smakat diverse hemmabak eller likörer och snapsar av traditionella recept som naturligtvis skiftar från region till region, precis som det gör i Skandinavien, dock i något mindre omfång. För att inte tala om allt det man ska ha med sig hem av alla olika hembakade godsaker: Fikon i tjock svart sirap ifall man t.ex. besökt någon i Kalabrien, eller små friterade smördegskulor ”Purciduzzi” doppade i honung i Salento – den södra delen av regionen Apulien .

Det kulinariska

Variationer ses också vid själva juldagens rätter som i Italien kan vara allt från Emilia-Romagnas Cappelletti in Brodo och Bollito – stor tortellini-liknande pasta i soppa kokt på höns, oxkött och grönsaker, som gör den ”bollito”(kokt), som man äter efteråt - till det södra Italiens överdådiga fiskmenyer. Allt självklart med tillhörande vin, spumante och ”digestivo” i form av en grappa eller en bitter, som hjälper maten ner efter man ätit under flera timmar. Sedan är där naturligtvis ingen jul utan Pandoro eller Panettone, den gyllene mjuka julkakan så fås i många variationer. Detta sker i Italien den 25/12 till lunch, medan vi i Skandinavien firar dagen innan – Julafton den 24/12 då vår stora julmiddag (eller lunch) äger rum. 

Värdierna

I Sverige går en del till midnattsmässa precis som man gör i Italien, som en god och traditionsrik del av julens ritualer, och för italienare är detta som oftast – ut över den religiösa betydelse – också en socialt betonad del av aftonen. Här möts man med grannarna i den lokala kyrkan, hälsar på varandra och önskar välkommen hem till dem som av arbetsmässiga orsaker blivit tvungna att vara borta från familjen och hemstaden stora delar av året. Man utväxlar nyheter från när och fjärran, och får uppdaterat listan av nya världsmedborgare som sett dagens ljus sedan sist.

Julen handlar för italienare i det hela taget mest om att äta gott tillsammans med familj och vänner, mysa tillsammans och så förekommer det säkert en och annan julklapp, men det är inte huvudattraktionen för förväntningarna om julen. Man säger hos oss skandinaver, att julen vara till påsk, i Italien slutar den med La Befana den 6:e januari: En vänlig häxa som kommer med godis och andra godsaker för att avrunda festmånaden med bravur. 

Ljusens fest

Juldekorationer i Skandinavien och Italien är olika på två avgörande punkter: Här uppe i norr går vi loss med stearinljus då julen i mångt och mycket är ljusens fest, som julen ju också är för oss, medan man i Italien på flera ställe har tagit ljusen till sig också utanför kyrkans inre, men inte alls i den grad som i Skandinavien.

Sen har vi julkrubban! Den står ju ståtligt i många skandinaviska hem, men i Italien kan den, och framför allt längre söderut upplevas som levande tablå. Eller i form av hela små landsbyar, som i tillfället med byn Mesagne i Brindisi-provinsen i det södra Apulien, där man varje år i omkring 25 olika källare i de traditionella husen i den gamla byns ringlande, labyrintiska gator kan se flera olika versioner av julkrubban och julens olika tema. Entusiastiska själar arbetar i flera veckor för att allt från dukar till Jesus barnet och De tre Vise Män ska fungera fint med ljussättning och fantasifulla dekorationer. Precis som i USA så försöker man år efter år överträffa tidigare presentationer vad det gäller kreativitet, handgjorda dukar och roliga klockor.

Dessutom är den 8:e december också en av de stora festdagarna i den katolska kalender och det är till detta firande av jungfru Maria, speciellt i mindre städer som man ställer fram fina ljusportaler med fina mönster, som mest påminner om något från fjärran östen – och det är kanske inte så konstigt med tanke på det inflytande flera olika etniska folk haft på Italien genom tiderna, från att grekerna i sin tid landsteg på Sicilien...

Så oavsett hur du beslutar att fira din jul, och med vilka traditioner så hoppas vi det blir en händelserik, varmhjärtlig och glad tid.

God Jul / Buon Natale

Kontakta oss för ytterligare inspiration och information om destinationer i Italien i december på tel. 040 60 60 499  eller skicka ett mejl till info@in-italia.se.