In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Varför välja mellan Italien och Frankrike?

Varför välja mellan ’antingen eller’, när man kan få ’både och’? Översatt till resespråk kunde det heta: Varför begränsa din kommande semester till att utspela sig i antingen Italien eller Frankrike, när du kan uppleva båda länderna på en och samma resa, och ändå utan att behöva resa speciellt långt?

Av Ghita Juul, In-Italia

Hos In-Italia och In-France som är två resebyråer under samma tak sitter vi klara för rådgivning och idéer. Har du exempelvis svårt att välja om din nästa semester ska njutas i Italien eller Frankrike, kan vi varmt rekommendera dig ’både och’. 

En semester – två länder – många upplevelser

Du kan utan besvär fördela semestern mellan Den Franska Rivieran i regionen Provence-Alpes Cöte d’Azur och Den Italienska Rivieran, som ligger i den italienska regionen Ligurien. Den västra delen av Ligurien (väster om Genova) med trevliga kuststäder som Diano Marina, Bordighera, Sanremo och inte minst den stora och stämningsfulla staden Imperia ligger alla förhållandevis nära gränsen till Frankrike. På den franska sidan kan man njuta av de härliga sandstränderna i städer som exempelvis Villefranche sur Mer, Nice, Antibes – Juan Les Pins och Cannes.

Så varför inte plocka det bästa från två världar?

Ett ’både och’ kunde vara några dagar (eller mer?), där man njuter av Liguriens hemmlagade pastarätter och den goda glassen (gelato). Gå heller inte miste om Trofie al pesto Genovese (små knyten av pasta med genovesisk pesto), Pansotti in salsa di noci (stora trekantiga ravioli med valnötsås) eller Zuppa di pesce ligure (ligurisk fisksoppa). Tycker du om olivolja av den bästa slags, så titta efter Olio Extra Vergine d’Oliva Taggiasca, som med få (av de dyrare) droppar kan höja smaken radikalt på både sallader och pastarätter! Gör även ett besök i de övertäckta torghallarna i Ventimiglia som här mitt i staden precis vid Rådhuset, är ett gastronomiskt paradis när det gäller dagsfärska råvaror mm. Får du lust till att uppleva en autentisk fiskeaktion, så använd förmiddagen på den stora, råa men charmerande hamnen i Imperias stadsdel Oneglia, som i övrigt också har flera trevliga restauranger att bjuda på.

På den andra sidan av gränsen lockar bland annat de sydfranska antik- och blomstermarknaderna. Besök bland annat den pittoreska gamla staden Villefranche sur Mer, och upplev det lokala marknadslivet som utspelar sig på den lilla hamnpromenaden varje söndag, när antikviteter och annat handlas på klingande franska. Ifall hungern gör sig påmind kan du njuta en stor portion Moules (musslor) och ett glas svalkande vitt vin på en av de inbjudande restaurangerna med utsikt till Villefranche-bukten, som med god grund kallas för en av världens vackraste bukter. Har barn eller vuxna behov för ett svalkande dopp finns här t.o.m. en fin och barnvänlig sandstrand.

Eller varför inte ett par dagar i charmerande Nice, där de många shoppingmöjligheterna, restaurangerna och pulsen kan ta musten ur vem som helst? Skönt nog kan man vila sig mellan intrycken och butikerna på de klassiska azurblå järnstolarna, som är uppställda längs den anrika Promenade des Anglais (strandpromenaden). Här kan man njuta av en crêpes sucre (pannkakor med socker) från en av de små ’pannkaksvagnarna´, allt medans man iakttar de lokala motionärer som kommer joggande eller på rullskridskor. Blir man inspirerad av det sunda livet, kan man med stor fördel besöka det charmerande blomstermarknad på Cours Saleya, där berg av frukt och grönt blandas med blommor i alla färger. Om måndagen ersätts allt detta av en lopp- och antikvitetsmarknad som verkligen är värd att beskåda, men dock inte är känd för billiga priser!

Turen kunde även gå till Cannes där man antingen drömmer om – eller avskyr – det fashionabla livet som utspelar sig på La Croissette (strandpromenaden). Staden är dock annat än rika män och kvinnor i Gucci-kläder, då här finns dessutom en fin sandstrand, och speciellt i den gamla stadsdelen möter man massor av lokal stämning i de trevliga gator och gränder.

Det milda klimatet

Både Den Franska Rivieran och Den Italienska Rivieran är känd för sitt mycket milda klimat och sina många solskenstimmar och det är därför också ett populärt resmål utanför sommarsäsongen. Både våren och hösten är det helt normalt att man kan äta sin frukost eller lunch i solen på en av de många trevliga torgplatser, och det är heller inte ovanligt att vintern präglas av plusgrader. För de som tycker om en kylig (några kanske vill mena ett KALLT) dopp kan det inbjudande havet säkert njutas även på årstider då vi nordbor annars går klädda i vinterjackor!

Då Nizza blev till Nice

Gränsvakten som passerar sitt jobb mellan den italienska staden Ventimiglia och den franska staden Menton är efterhand nog bara en formalitet, och vistas man på den franska sidan av gränsen upptäcker man snabbt att många lokala invånare både talar och förstår italienska. Franska språkfantaster talar om en speciell Nice-dialekt, som har flera likheter med den liguriska dialekt på den andra sidan av gränsen. Detta beror på att Nice och närmaste omgivningar tidigare hörde under det italienska kungahuset Savoyen, fram tills att kungen av Piemonte och Sardinien avstod Nizza – som idag heter Nice – till Frankrike istället för denna hjälp mot den nya (år 1861) italienska statsfiender mot norr.

Vart flyger man till – och är det nödvändigt att hyra bil?

Vill man inte köra själv till sin semesterdestination är det upplagt att flyga till Nice för att sedan hyra bil på flygplatsen eller använda sig av de utmärkta förbindelser som finns med buss och / eller tåg. Nice flygplats utmärker sig genom att ha direkt bussförbindelser till flera av de kända städerna i södra Frankrike. Dessutom ligger den ganska nära centrala Nice och därmed också tågstationen (ca. 25 minuter i flygplatsbuss), varifrån det finns förbindelser till de flesta kuststäder på både Den Franska Rivieran och Den Italienska Rivieran (se eventuellt nyttiga länkar nederst).

Vill man hyra en bil på flygplatsen, har In-Italia och In-France ett utmärkt samarbete med hyrbilsportalen Auto Escape. Det ska dock bemärkas att man via dem inte kan hyra en bil i ett land och lämna den i ett annat. Dessutom är det få av deras underleverantörer som ej heller accepterar att man korsar landsgränserna i deras bilar, även om den hämtas och lämnas på samma flygplats. Ring eventuellt och förhör dig hos Auto Escape – här finns skandinavisktalande personal.

Med eller utan barn?

Som de flesta nog redan vet är det stor skillnad på semesterönskemål, krav och förväntningar, om man reser med eller utan barn. Hos In-Italia och In-France har vi stor erfarenhet av båda delar, och här under kan du se ett par av våra rekommendationer.

Med barn på Den Italienska Rivieran: Residence Loano 2, Loano
Med barn på Den Franska Rivieran: Residence Les Calanques des Issambres, Les Issambres

Utan barn på Den Italienska Rivieran: Agriturismo Il Risveglio, Imperia
Utan barn på Den Franska Rivieran: La Lune de Mougins, Mougins

Nyttiga länkar till offentlig transport

Buss från Nice flygplats till Nice Ville (centrum) och Nice tågstation. Klicka på körplanen här

Vill du finna tågavgångar – exempelvis från Nice Ville (centrum) och vidare mot andra franska eller italienska kuststäder så använd dig av följande länk: http://www.sncf.co.uk/

Riktigt trevlig semester!