In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Pappa al pomodoro – toskansk tomatvälling

Denna klassiska toskanska tomatvälling, som både kan ätas varm och ljummen, omfamnar de smaknyanser som kännetecknar det lantliga köket och är en kändis på barnbordet och om eftermiddagen hemma hos allas vår mormor eller farmor – la nonna.

Tomatvälling, som man tillagar den i Toscana, framför allt omkring staden Siena är mycket vanligt för det toskanska lantköket, och blev i gamla dagar tillagat av husmödrarna som ett påhitt, för att bli av med gammalt bröd. I dag är rätten känd i hela Italien, och under 60-talet blev den huvudperson i sången: Viva la pappa col pomodoro (leve välling med tomat) framförd av de unga italienska sångstjärnan Rita Pavone (f. augusti 1945), som kort efter fick stor succé i USA.

Vällingen är snabbt tillagad och utgör en solid måltid som vardagsmat.

Tillagning: 50 min. + 50 min. vilotid
Antal personer: 4 personer

Ingredienser

  • 1 dl extra jungfru olivolja
  • 3 fina vitlökar, skalade och finhackade
  • 4 blad basilika
  • 400 g tomater, som mosas med en gaffel
  • 300 g ciabattabröd (gärna daggammalt). Observera att toastbröd eller liknande ej kan användas.
  • Salt och peppar
  • 1 liter fond

Tillagningen

Brödet skär man i tärningar och rostas i ugnen på 180° C i ca. 10 minuter. Sätt en stor gryta med oliolja i botten över medelvärme. Så snart olivoljan är varm, tillsätter man vitlöken. När vitlöken börjar få färg, tillsätter man tomaterna och basilikabladen. Smaka av med salt och peppar, och koka sedan vällingen i ca. 20 minuter på svag-medel värme under sporadisk omrörning. Blanda i fonden. Så snart soppan kokar, tillsätter man brödet. Låt det koka vidare i ytterliggare 10 minuter under mer eller mindre konstant omrörning. Stäng för värmen och låt vällingen vila under lock i ca. 1 timme. Rör upp vällingen ordentligt innan servering.

Serveringsförslag

Innan servering kan man välja att värma upp vällingen lite och servera den med en smula av den bästa olivoljan man har till förfogande dekorativt över.