In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: ... och bli varmare på de varma källor

Man kan tacka romarna för deras passion för de varma källorna. För tack vare detta uppförde romarna kurbad överallt dit de kom, där det fanns hälsogivande källor, då de gärna slappade och samtalade i källorna samtidigt som de blev friska och krya. I dag dyker inte ett nytt hotell upp utan att man har en SPA-avdelning, precis som man sällan ser en renovering av ett äldre hotell, utan att man inkluderar en Spa-avdelning, där man för hade en tennisbana eller gemensamt utrymme, utan idag ser en teknologi, som tillåter att bygga ett Spa, där det nödvändigtvis inte finns en källa. Vi har åter blivit varma på det varma vattnet! Det speciella med Italien är att på många ställe löper det fortfarande ut från jorden.

Av Caroline Qvist Abel

I dag är “le terme” (också kallat stabilimenti termali eller Spa – efter den belgiska staden med samma namn) offentliga eller privata byggnader som är placerade i förbindelse med naturligt förekommande varma källor (terme), där man erbjuder olika behandlingsformer, som utnyttjar vattnets hälsogivande innehåll. Dessa behandlingar blir ofta kombinerade av möjligheten för att motta andra mer medicinska behandlingar (både akademiska och alternativa) samt få massage och bada bastu. På några ställe finns det även fortfarande ’gratis’ kurbad, där man med andra ord inte har byggt hela källan med bastuförhållande, omklädningsrum och behandlingsrum, men var man bara kan doppa kroppen i naturens omgivningar.

De termiska egenskaperna används inte bara inom välbefinnande och mer eller mindre alternativa hälsoförlopp idag, men även inom hydrologi, farmakologi, biokemi, fysiologi och alla andra delar av medicinstudier, som har något med termaliska behandlingar att göra, så som reumatologi, ortopedi och gynekologi, dermatologi, pediatri, geriatri, m.fl. Det är alltså en stor industri, som resulterar från jordens magi.

Vad är det för ett fenomen?

De källor som romarna älskade att besöka är källor, som uppkommer på naturligt vis från underjorden, och har olika egenskaper och temperaturer. Det är egentligen tal om regnvatten som genom flera år löpt genom undergrunden och under denna tid uppsamlat och berikats med olika typer av mineraler från jorden. Vattnet i Terme di Saturnia i det sydliga Toscana är således en svavelaktig källa, som kommer från en vulkanisk krater och sprutar 800 liter vatten på ca. 37,5° ut i sekunden medan källan vid Petriolo, även denna söder om Siena i Toscana utmärker sig genom ett högt innehåll av svavel-salt-sulfat-bicarbonat, som är alkalisk och hypertermisk, och samtidigt håller en temperatur på 43° C. Tar man till Piemonte (Acqui Terme) finner man vatten som naturligt håller en temperatur på 75° C och 50° C, idet det kommer så snabbt upp ur jorden, att det inte hinner kylas ner och för den anledning att det kommer från en mycket djup inre källa som är i beröring med magma. Tillika är det ut över att vara svavelaktigt också ett mycket saltrikt vatten då det på sin underjordiska färd har fångat upp en del salt från de underjordiska saltvattenfickor under Posletten här i Norditalien.

Var finner jag dessa kurbad och naturliga källor?

De absolut mest kända kurbad-destinationerna i Italien är ön Ischia utanför Napoli (Neapel), staden Montecatini Terme i det nordvästliga Toscana och Abano Terme vid Padova i Norditalien. I Norditalien kan man dessutom besöka Acqui Terme i Piemonte, som är en traditionell kurstad med flera varma källor och mitt på ett av stadens torg sprutar en av dessa fram med svavelaktigt vatten på 75° C. I Toscana är källan Saturnia ytterst populär, inte minst tack vare möjligheten att besöka källan utan att behöva gå genom de etablerade kurbaden och alltså endast bada i vattnet. Det är extra eftertraktat att ankomma i mörker och bada i den varma källan medan eldflugorna dansar under stjärnhimlen och fullmånen ler mot jorden. Toscana har många andra kurbadorter, bl.a. Casciana Terme, Chianciano Terme, Gambassi Terme och Rapolano Terme. Det finns också naturliga varma källor i Syditalien, bl.a. finner man dem på den Eoliska ön, Vulcano utanför Siciliens nordkust.

Och så finns det gratis källor, som antingen har form som en mindre sjö eller vattenfall som vid Saturnia och som man finner mitt i en skog, i en vägsväng, på toppen av en kulle eller oväntat vid en liten strand vid havet, som vid Terme Libere di Sorgeto på Ischia. I Toscana ska man fråga efter Bagno Vignoni (Siena), Petriolo (Grosseto), San Filippo (Siena), San Casciano (Siena) eller Terme di Petriolo (Grosseto). I regionen Lazio kan det samma låta sig göras vid Ficoncella (vid Rom), vid Piscine Carletti (Viterbo) och vid San Sisto (också Viterbo). Medan man i Syditalien ska till regionen Campania, närmare bestämt Fumarole (Napoli) eller Sorgeto på Ischia eller till Kalabriens Cerchiara (Cosenza). Också på Sardinien finner man en gratis källa vid Forddongianus (Oristano).

Har du också blivit varmare på idé om de varma källorna?

In-Italia erbjuder flera semesterbostäder nära varma källor, där man kan kombinera sin Italienresa med ett hälsogivande dopp. Möjligheterna är många, oavsett om det sker under höstresan, då temperaturerna fortfarande är behagliga och vattnet inbjudande, eller till vintern då man finner absolut lugn och ro samt hälsogivande varmt vatten i det kalla vädret – vilket för oss nordbor ju inte är en helt galen tanke. Eller det först är aktuellt till nästa sommar, då det kanske närmare är i nattens mörker man överhuvudtaget frestas till att vistas i varmt vatten under en stjärnklar himmel, ja så är det inte för hjärtsvaga att besöka de varma källorna, då vattnet ofta luktar av stark svavel, som närmast påminner om ruttna ägg och rinner med stor kraft. Det är helt säkert, att det är en stor upplevelse att märka av vattnets mjukhet och otroliga kraft.

I Norditalien kan In-Italia erbjuda vistelse på den vackra herrgården Albergo L'Ostelliere i Piemonte, som kan kombineras med ett besök till Acqui Terme som ligger ca. 75 km bort. Gården som är ytterst läckert inredd, har egen pool, exklusiv restaurang, golffaciliteter i närheten samt ett rabatterat pris, som betyder att man endast betalar för 4 nätter, när man bor här i 5.

I Toscana finns det flera möjligheter för att njuta av de olika källorna. På det autentiska viset där man bor på en vinproducerande agriturismo strax utanför den ståtliga kurstaden Montecatini Terme. Detta är en möjlighet på gården Borgo della Limonaia ca. 3 km bort, där man erbjuda logi i små, men välskötta lägenheter. Alternativt kan man resa söder ut i Toscana och antingen bo på ett riktigt kur-bad-semester-center mellan de pittoreska etruskstäderna Sorano och Pitigliano: Terme di Sorano, som är byggt upp kring de naturligt varma källorna, som löper ut i botten av dalen nedanför, eller på vingården Palazzo Bandino, få kilometer utanför kurstaden Chianciano Terme, där man nyligen uppfört sitt eget wellness-center. På Palazzo Bandino kan man både bo i rum eller lägenheter, och då gården har egen restaurang kan man äta samtliga av dagens måltider i de charmerande rustika omgivningar. Med ett avstånd på ca. 80 km från Palazzo Bandino och 30 km från Sorano kan man köra till Terme di Saturnia på en dagsutflykt, ifall man även vill uppleva denna källa.

I det södra Italien erbjuder vi på samma vis boende nära varma källor, både på den välrekommenderade ön Ischia, exempelvis på Hotel Royal Palm, precis vid den berömda Poseidons Trädgård som är en av Europas största kurbadanstalter. Eller på den Eoliska ön Vulcano utanför Siciliens nordkust där man från Hotel Orso Maggiore kan komma till öns bubblande svavelaktiga källor som ligger så att man kan gå från den varma bassängen ner i det kyliga saltvattnet.

Så har du lust att utforska en destination nära varma källor, så skriv till info@in-italia.se (skriv ”varma källor” i ämnes raden) eller ring till oss på 040 60 60 499 och fråga eventuellt efter Marcus.