In-Italias nyhetsbrev

”Var ska vi bo?” – Dalla Rosa Alda i San Giorgio di Valpolicella (Valpolicella, Veneto)

En vällagad måltid av goda lokala råvaror, en vinmeny fullt av områdets tunga klassiker, en vinbar i en bergvägg, en terrass med blick till Gardasjön och sist men inte minst möjligheten för att övernatta – omgiven av antika möbler och byns lugn och ro. Dalla Rosa Alda bjuder välkommen!

Av Ghita Juul, In-Italia

Högt uppe över Gardasjön, endast 22 km från det pulserande semesterlivet i staden Garda blev jag bemött av en makalös utsikt och inte en enda turist. I den lilla, fridfulla landsbyn San Giorgio di Valpolicella med endast 400 invånare upplevde jag en skara av lokalbefolkningen som verkade fullständigt opåverkade av att det så nära deras lilla by finns en semester-industri som betjänas av Gardasjöns kända städer  och Veronas imponerande centrum med opera-arenan på Piazza Bra.

Ett par späda hemmafruar satt framför sina stenhus och förberedde kvällsmaten. En flock äldre herrar nickade vänligt till mig medan de fortsatte sin kvällspromenad samtidigt som en lösgående hund kom lunkande till mötes. En sådan stämning gör mig alltid så upprymd, och min glädje blev inte sämre då jag fick ögonen på det trevliga huset – Trattoria Dalla Rosa Alda.

Jag hade fått höra att det var den goda lokala maten och stora urval av viner som stod i fokus på stället, samtidigt som det var ett extra plus att man också kan övernatta på ett av de 10 trevliga rummen när man avnjutit en god middag, möjligen med lite för mycket vin! Då jag steg in i de vackra och stämningsfulla utrymme kunde jag närmast känna av historiens vingsus – kanske på grund av den låga takhöjden i det som fungerat som trattoria – en slags traktorplats om man vill – sedan 1853, och i alla dessa år ägt och drivet av familjen Dalla Rosa!

Far och son bjöd mig hjärtligt välkommen och visade strax över på den motsatta sidan av gatan där deras stolthet i skepnad av en vinbar ligger som ett rustikt och stämningsfullt hål hugget ur klippan. Här kan var och en med smak för goda lokala Valpolicella-viner – där ibland åtskilliga Amarone-flaskor med många år på etiketten – bliv mer än berusade! Inte bara av de goda druvorna, men också av urvalets storlek som är mer än imponerande! Dock tror jag nu att de vänliga ägarna snabbt kunde märka att de hade att göra med en kvinna som för det första ingenting vet om viner, och för det andra var mer intresserad av kvällens middag.

Efter ett glas som för mig själv smakade av hög kvalitet, blev jag visad till bords på restaurangens terrass, varifrån jag kunde njuta av utsikten till dalen och Gardasjön i fjärran. Jag väntade spänt på den hemmalagade pasta, och det började vattnas i munnen då jag såg de inbjudande tallrikarna som bars in till de andra gästerna. Här var överraskande många personer på denna sköna septemberkväll – och stort sett endast italienare. Måltiden var utsökt, vinet smakade mer och min dessert – en panna cotta som jag aldrig kommer glömma – fick mig att längta efter mitt fina rum med den antika möbler och stora säng.

Godnatt från en pärla sällan skådad!

PRISEXEMPEL

Bo i dubbelrum med frukost för 1.030 kr. per natt för 2 personer i september eller bo min. 2 nätter för endast 980 kr. per natt.

Klicka på Dalla Rosa Alda för att boka och läsa mer.