In-Italias nyhetsbrev

Visste du att...

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om världens näst äldsta familjeverksamhet, Bolognas Lamborghini-körande trafikpolis och italiensk språkfinurlighet.

... man nu måste köra riktigt snabbt för att köra ifrån polisen i Italien?

I regionen Lazio och vid storstaden Bologna ska lagbrytarna vara ovanligt bra förare för att slippa undan polisen. Här har flera trafikpoliser nämligen fått en pojkdröm uppfylld: den lilla blå Fiaten har bytts ut mot en blålackerad Lamborghini Gallardo med blåljus på taket. För att kunna mästra konsten att köra denna ovanliga polisbil ska polistjänstemannen genom flera dagars träningsprogram under ledning av kunniga Lamborghini-testförare. Hittills har 27 män och 3 kvinnor trängt sig igenom Lamborghini-nyckelhålet. Om de Lamborghini-körande poliserna har fångat fler fartsyndare än de Fiat-körande har vi dock inga upplysningar om.

... världens näst äldsta familjeverksamhet ligger i Italien?

Kyrkklocksfabriken i den lilla bergsbyn Agnone, belägen djupt in i det vackra, autentiska Molise, är världens näst äldsta familjeverksamhet enligt en analys utförd av The Times. Den äldsta ligger i Japan. Fabriken Fonderia Pontificia Marinelli har konstruerat och konstruerar fortfarande klockor till kyrkor i hela världen. Man menar att det har gjorts kyrkklockor i över 1.000 år i Agnone.

... det italienske ordet for damsko används flertydigt?

Det italienska ordet för damsko scarpetta är samtidigt slang för att slicka sin tallrik ren på de allra sista dropparna av pastasåsen med brödet. Brödet är alltså damskon. Detta är naturligtvis inte ett skick som man ser utövas på restaurangerna, men uteslutande hemma vid matbordet. Namnet kommer av att man böjer brödet en smula för att samla upp den sista såsen och därmed formar brödet så att det liknar en liten sko. Om det ursprungligen kommer sig av att man i gamla dagar var tvungen att äta skosulor förtäljer historien bara ett fåtal opålitliga anekdoter om.