In-Italias nyhetsbrev

Nytt från In-Italia: Kör till Italien säkert och bra på din bilsemester

För att få en bra start på semestern och samtidig göra er väg ner genom Europa till er utvalda semesterdestination i Italien enklare har vi samlat några tips som kan visa sig nyttiga i samband med både resan och ankomsten. Så läs mer här om du också ska på bilsemester till Italien.

Lördag är bytesdag

Lördag är den stora bytesdagen i stora delar av turist-Europa. Man bör därför vara beredd på trafik redan från avgång i Sverige till ankomst i Italien. Så planera den önskade rutten ner genom Europa hemifrån, avsätt tid till många pauser och planera helst en övernattning på vägen. Sist men inte minst: kör i riktigt god tid så att det finns utrymme till oförutsedda bilköer eller nödvändiga pit-stops. Och helst av allt: undvik att köra på helgen och dra nytta av de lugna motorvägarna om natten. Och så är det en bra idé att hålla koll på vägprognoserna på www.trafiken.nu, som uppdaterad löpande med information om vägarbeten m.m.

Trafik i Tyskland och motorvägsmärken till Österrike och Schweiz

I Tyskland hålls det semester vid olika tillfällen delstaterna emellan för att lätta trafiken på motorvägarna men det betyder att det i några stater är mycket mera trafik än i andra: har ni inte stött på köer gör ni det förmodligen vid ett senare tillfälle. Kom även ihåg de motorvägsmärken som krävs för att färdas på de österrikiska och schweiziska motorvägarna. De kan köpas hemifrån eller på gränsen till de båda länderna eller på bensinstationer i Tyskland. Slutligen har man precis som i Italien infört miljözoner i några städer i Tyskland, så om ni ska på stadsvisit på vägen bör detta också undersökas innan semestern. Man kan inte köpa tillgång till städer med miljözoner i Italien.

Kontanter till vägavgift i Italien

I Italien betalar man för att köra på de flesta motorvägar men i dag tar de flesta betalningsanläggningar Visa så även om ni inte har tagit ut euro innan resan, kan ni enkelt ta er fram obehindrat. För betalning med kreditkort följ de blå skyltarna medan betalning med kontanter är markerad med vita skyltar.

Informera uthyrare om förseningar

Om ni blir försenade längs vägen, så kom ihåg att ringa till uthyraren och meddela detta. En bra dialog är det bästa utgångsläget för ett bra mottagande och en trevlig semester.

Kom ihåg att på de små ställena (B&B, lantställen och mindre hotell) finns det inte 24-timmars-reception så om ni blir försenade ring till oss eller direkt till ert semesterställe så fort som möjligt – det är inte säkert att de väntar uppe på er så då ska det kanske avtalas var ni hittar nycklarna till er semesterbostad. Kontaktupplysningar finner ni i era resedokument (voucher och vägbeskrivning). In-Italias anställda sitter redo att assistera ankommande gäster på lördagar mellan kl 15:00-19:00 året runt.

Trevlig resa!