In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Zuppa di pesce e molluschi – fisk- och skaldjurssoppa

Stefano Catenacci gästar återigen Mamma Luisas kök med ett recept från sin senaste kokbok: Stefanos Italia – den stora italienska kokboken med foto av Joel Wåreus.

En av Sveriges bästa kockar, Stefano Catenacci, som ansvarade för middagen vid den svenska kronprinsessan Victorias bröllop 2010, har precis publicerat en kokbok i Sverige. Under sitt arbete med kokboken bodde Stefano och hans team på Villa Le Ferrette vid Montecatini Terme i Toscana. En villa som de hade beställt genom www.in-italia.se. Så om du önskar gå i Stefanos fotspår vet du nu vart du ska resa nånstans.

Om du nöjer dig med att följa Stefanos recept kan du göra det här. Jag har nämligen, i samarbete med Stefano, valt ut några av recepten från den nya kokboken som vi delar med oss av här i In-Italias nyhetsbrev.

Månadens recept är från avsnittet om Zuppe, alltså soppor, och är som Stefanos övriga recept mycket lättlagade, även om det kräver en hel del ingredienser.

Vi har förutom recepten också lånat Joel Wåreus’ bilder från boken Stefanos Italia. Så njut av de mycket vackra bilderna av denna läckra fisksoppa på det unika, flagnande turkosa träbordet, fångat under den Toscanska himlen.

Tillagning: ca. 60 minuter
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 200 g laxfilé
  • 200 g marulksfilé
  • 200 g havsabborre
  • ½ kg blåmusslor
  • ½ kg hjärtmusslor
  • 1½ dl ekstra jungfruolja
  • 1 stjälk selleri, skure i 4 delar
  • 3 vitlöksklyftor, hackade och skalade
  • 1 schalottenlök, skalad och hackad
  • ½ liter vitt vin
  • 20 små kvisttomater, halverade
  • ½ liter fiskfond
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 knippe gräslök

Tillagning

Skölj och rensa musslorna i kallt vatten. Kasta dem som inte stänger sig. Värm hälften av oljan i en kastrull. Tillsätt musslor, selleri, vitlök och schalottenlök samt hälften av vinet och rör samtidigt samman alla ingredienser noga. Lägg därefter på locket och låt det koka i 2 minuter. Ta ur musslorna med en hålslev och lägg dem på en tallrik med plastfolie över. Ta även upp selleribitarna och kasta dem. Häll i resten av vinet i grytan, lägg i de halverade kvisttomaterna och tillsätt fiskfonden. Låt det sjuda i ca 30 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Skär fisken i portionsbitar och krydda dem med salt och peppar. Stek dem hastigt i en varm stekpanna i 2 msk olivolja och tag dem sedan ur pannan när de har fått lite färg.

Soppan är nu i stort sett färdig. Du behöver bara lägga tillbaka musslorna i kastrullen och därefter placera fiskbitarna ovanpå och slutligen strö finhackad gräslök över. Avsluta med att strö den sista olivoljan över soppan och servera med ett glas kallt vitt vin och gott rustikt bröd, kanske grillat lite.