In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Pomodori con riso + crostino con mozzarella e acciughe – Risfyllda tomater + bröd med mozzarella och sardeller

En av Sveriges bästa kockar, Stefano Catenacci, som var ansvarig för bröllopsmiddagen vid kronprinsessan Victorias bröllop 2010, har precis gett ut en kokbok i Sverige: Stefanos Italia – den stora italienska kokboken med fotografier av Joel Wåreus.

Under sitt arbete med kokboken bodde Stefano och hans team på Villa Le Ferrette vid Montecatini Terme i Toscana. En villa som de hade beställt genom www.in-italia.se. Så om du önskar gå i Stefanos fotspår vet du nu vart du ska resa nånstans. Om du nöjer dig med att följa Stefanos recept kan du göra det här. Jag har nämligen, i samarbete med Stefano, valt ut några av recepten från den nya kokboken som vi delar med oss av här i In-Italias nyhetsbrev.

De första två recepten får ni i denna månads utgåva – båda recepten är från avsnittet om Antipasti, alltså aptitretarna, och är mycket lättlagade, vilket kännetecknar hela Stefanos kokbok.

Förutom recepten har vi också lånat Joel Wåreus’ bilder från boken Stefanos Italia. Så njut av den vackra stämningen och färgerna som fångats under den italienska himlen.

Pomodori con riso

Tillagning: 40 min
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 8 stora kvisttomater
  • 2 dl risottoris (exempelvis carnaroli superfino)
  • 2 stora vitlökar, skalade och finhackade
  • 1 tsk hackad timjan
  • 1 tsk hackad rosmarin
  • 1 msk hackad storbladig persille
  • 0,5 dl extra jungfru olivolja
  • Salt
  • Vit peppar

Tillagning

Ta loss tomaterna från kvistarna och vänd fästena nedåt. Skär av ett lock av tomaterna, gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål.

Blanda tomatkärnorna med risottoris, vitlök, timjan, rosmarin, persilja och olivolja och smaka av med salt och peppar. Fyll tomaterna och lägg på locket.

Placera tomaterna i en ugnsfast form och baka dem i en förvärmd ugn på 200º C i ca 25 minutter.

Servera exempelvis tillsammans med

Crostino con mozzarella e acciughe

Tillagning: 15 min
Antal personer: 4

Ingredienser

  • 12 små runda skivor vitt bröd (surdegsbröd passar bäst)
  • 1 buffelmozzarella
  • 12 sardeller
  • Grovmalen svart peppar
  • 2 msk extra jungfruolivolja
  • 12 persiljeblad av den storbladiga sorten

Tillagning

Rosta brödet gyllene. Dela mozzarellaosten på mitten och skär den därefter i 12 skivor.

Lägg en skiva mozzarellaost på var skiva bröd, sedan en sardell och mal till sist lite peppar över.

Gratinera det hela i en ugn på 175º C med grillfunktion i 2 minuter.

Häll lite olivolja över brödet och garnera med persiljebladen. 

Buon appetito!