In-Italias nyhetsbrev

Visste du att ...

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Den här gången berättar vi om citronens många användningsmöjligheter, Italiens otaliga polisstyrkor och om 180 km betesmark mellan Molise och Apulien.

... italienarna har forstått att använda rubb och stubb av en citron?

En citron i Italien är som en gris i Danmark. Man låter helst inte något gå till spillo. Därför kan vi här berätta att när en mogen citron lämnar sin gren så används skalet till citronlikören Limoncello, fruktköttet till saftig och vitaminrik juice och resten serveras till de italienska bufflarna, så att deras mjölk får en eftersmak av citrusfrukter som åter bidrar till de unika mozzarella di Bufala-ostarnas eftertraktade smak. Voilà en framgångssaga.

... man i Italien har över 35 polisstyrkor?

Italien är bland de länder som har flest olika polisstyrkor och flest poliser per invånare. Vi har lyckats räkna oss fram till 35 olika polisstyrkor och är bara en bit på vägen genom de olika förgreningarna av den samlade polisstyrkan. Styrkorna har olika uppgifter som går från att se till att alla hushåll har installerat bidé i badrummet till att försöka bekämpa maffiabrott.

...
en familj med 500 kor hålelr betesmarkstraditionen vid liv?

Två gånger om året vandrar en italiensk familj med 500 kor en sträcka på over 180 km mellan regionerna Apulien och Molise. Om vintern betar korna vid San Marco in Lamis i Apulien, eftersom det är för kallt uppe i det nordligare Molises höjder vid Frosolone. Här tilbringar de istället sommarmånaderna, då det istället är för varmt i det sydligare Apulien. Turen mellan de två regionerna, som kaldes Transumanza, tillryggalägges på ca 5 dagar och måltiderna efter dagens verk tillagas över öppen eld. Om boskapen också sover under bar himmel, förtäller inte historien.