In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Ute & Inne i Sverige & Italien

Varför är gågatan i den italienska staden full med människor en söndag när alla butiker är stängda? Och varför dricker man kaffet ståendes i baren i Italien? Det är sant att vi svenskar och italienare uppför oss annorlunda, ute såväl som inne. Låt oss nedan titta närmare på flera lustiga skillnader mellan oss och italienarna...

Av Solveig Münchow, In-Italia

I det offentliga rummet

Att italienarna lever livet i det offentliga rummet helt annorlunda än vi svenskar, det är helt säkert! Har du någonsin gått över en piazza i Italien och lagt märke till att gatubilden präglas av t.ex. äldre män som med en provisorisk borduppsättning samlas över ett parti kort? Eller vad sägs om alla de unga människor som runt ett par scootrar står samlade i grupper på gator och torg och snackar i timmar? 

Om våra gågator en söndag är fulla med människor så är det förmodligen för att butikerna håller extra öppet. För vad skulle man annars ha för sig i en helt stängd gågata en söndag? För italienarna är det något helt annat. De gillar nämligen att ta på sig fina kläder på söndagen och promenera upp och ner längs den lokala gågatan (ja, de har till och med ett uttryck för detta promenerande fram och tillbaka), fastän butikerna är stängda. Och medan vi svenskar sätter oss på ett café och beställer en kopp kaffe som vi kan njuta av en stund, så har itelienaren en helt annan relation till den svarta drycken: för dem är kaffe en praktisk åtgärd som ska intas snabbt och som hjälper en att piggna till eller att smälta en stro god lunch.

En stor del av förklaringen till varför itelienarna ofta träffas utomhus kan ganska uppenbart tillskrivas det milda klimatet, som tillåter en hel del mer ”utetid” än vad vi t.ex. upplever i Sverige. Men denna förklaring är inte helt tillfredsställande. Även andra faktorer spelar in. De flesta har säkert hört talas om de italienska unga människor som bor hemma hos mamma till de slår sig samman med en partner och skapar sitt eget hem när de är en bra bit över 30 eller till och med 40. Och  det fakum att de unga i hög grad bor hemma hos föräldrarna och därmed inte har samma intima sfär som unga svenskar har, gör att man inte på samma sätt bjuder hem folk på myskvällar som vi t.ex. gör i Sverige.

Innanför hemmets fyra väggar

Och nu har vi kommit inomhus... Det är kanske bara ett fåtal turister som satt sin fot i ett italienskt hem, men om du gör det bör du vara uppmärksam på att här gäller andra ”spelregler” än i de svenska hemmen. När man i Sverige kan tycka att det är oförskämt att gå in hos folk utan att ta av sig skorna först, kan detta ha motsatt effekt på italienarna om du verkligen tager av dig skorna innan du kommer in i ett italienskt hem. Genom att ta av dig skorna överträder du för italienaren en intimsfär och signalerar att du känner dig ”lite för mycket” hemma.

Svenskar och italienare har alltså olika syn på hemmet. Där svenskar lägger mer vikt på varma element i sina hem, alltså ser till att ha det hemtrevligt med hjälp av stearinljus, mysig belysning, kuddar och mattor och mer personlig inredning, så är italienarens förhållande till hemmet mer neutralt och praktiskt och med svenska ögon inredda med kallare material som marmorgolv. Och stearinljus förknippas i Italien med (katolska) kyrkogårdar! Svensken ser hemmet som mer intimt och privat än vad italienaren gör. Ofta upplever vi svenskar italienska hem (och semesterbostäder) som opersonliga med t.ex. kalla stengolv, kall belysning samt få personliga inredningsdetaljer och detta hänger samman med att italienaren inte använder hemet på samma sätt som svensken.

Svensken tillbringar mer tid i sitt hem, dels på grund av tidigare nämnda klimatiska begränsningar, och intar även fler måltider i hemmet än italienaren, som ofta äter ute både lunch som middag med familj eller vänner. Detta avspeglar sig t.ex. också i köksutrustningen. Här ser man hur den nordiska ordningskänslan med behov av systematisering möter den sydeuropeiska tillbakalutade mentaliteten. Svenskens kök är fullspäckat med redsakp som en italienare i sin vildaste fantasi inte skulle kunna föreställa sig, såsom potatisskalare, osthyvel, vitlökspress och äggdelare. Det italienska köket baserar sig på det rustika fattigmansköket som bygger på enkelhet och bra råvaror, och till tillagningen av dessa krävs inga moderna redskap (se evt. http://www.in-italia.se/ks_4.asp#faq6 (för att läsa mer om vad man kan förvänta sig att det finns i en typisk italiensk semesterbostad).

När man som utlänning kommer till Italien stöter man på många kulturella skillnader såväl inne som ute. Det bästa som man kan göra – för att bli klokare på dessa lustiga, kulturella skillnader på oss och italienarna – är helt enkelt att dra ivärg och själv studera och uppleva dem på nära håll. Följa seden eller fly landet? Nej, inget av det. Men ovanstående kan man eventuellt använda för att förbereda sig inför nästa Italienresa och därmed undvika att trampa i kulturklaveret...