In-Italias nyhetsbrev

”Var ska vi bo?” – Agriturismo Santa Maria Maddalena i Budrio (Emilia-Romagna)

Det kan vara riktigt svårt att framhäva ett ställe framför ett annat när vi talar charmiga gamla gårdar på landet med egen restaurang, god hemlagad mat, mysiga rum och framför allt trevliga och gästvänliga värdfolk. Men några ställen kommer man alltid att komma ihåg – kanske för att det finns några mycket specifika fördelar eller för att det råder en särskild hjärtlig stämning på stället. Agriturismo Santa Maria Maddalena är ett av dem, och kan skryta med bägge delar.

Av Ghita Juul, In-Italia

Så vilka är då de unika fördelarna med denna gård?

Agriturismo Santa Maria Maddalena, i utkanten av den lilla byn Budrio, ligger bara ca 23 km från Bolognas flygplats som SAS har direkt avgångar till från Stockholm och Köpenhamn de flesta av veckans dagar – året runt. Man har även möjlighet att välja någon av de billigare flygbiljetterna som ofta erbjuds på vardagar eftersom gården inte kräver ankomst på bestämda dagar. Man kan faktiskt nöja sig med att bara boka 1 natt om man har andra planer för resten av semestern.

En av dessa planer skulle exempelvis kunna vara några dagars storstadsemester – bara ca 20 km härifrån – i den charmiga och stämningsfulla regionshuvudstaden Bologna. Utöver dess spännande historia och kultur har staden så många läckra butiker att man lätt skulle kunna sätta sprätt på sina pengar här i ett ganska så högt tempo!

Agriturismo Santa Maria Maddalena är också ett utmärkt val om man vill ha sin bas i den fridfulla och vackra naturen och nöja sig med att besöka Bologna på en dagsutflykt. Om man väljer att ta tåget dit tager det ca en halvtimme från Budrio och är man på semester helt utan bil erbjuder Enrico, som äger gården, även gratis transport till tågstationen såvida man inte föredrar att hellre promenera dit genom det grönskande landskapet. Vissa kanske är skeptiska till att semestra på landet utan bil men det är faktiskt inte ett problem här på gården eftersom Enrico också kan ordna transport till och från flygplatsen om man önskar det. Och när man har sett gårdens många härliga kvadratmetrar och träffat den otroligt gulliga personalen kan man förstå att det kan vara frestande att stanna här några dagar (eller mer) för att dra full nytta av den härliga stämningen.

Stämning, stämning och stämning.

Värme, gärstfrihet, närvaro, hjälpsamhet, underbara måltider tillagade med själ – ja, jag skulle kunna fortsätta för denna gård ångar av en så god stämning att jag alltid kommer att komma ihåg det. Enrico, hans mor och den övriga personalen verkligen brinner för gården och dess gäster och man märker tydligt att de arbetar här för att de älskar det och säkert inte kan tänka sig ett liv utan Agriturismo Santa Maria Maddalena. Och hur skulle de kunna det när de har fått detta livsverk – det har funnits i familjens ägor sedan början av 1900-talet – med modersmjölken? Det serveras inte bara god husmanskost i den lilla restaurangen – här serveras också upplevelser och trevliga anekdoter om allt från ost och marmelader till balsamico av egen produktion. Allt är så äkta i detta hus – på gott och ont.

Vissa kanske tycker att trädgårdsmöbler i plast och lysande gula dukar och parasoller är helt osmakligt, men det är inte estetiken som är i fokus – varken i trädgården eller i restaurangen. Här fokuseras istället på den varma, autenstiska stämningen och de vällagade måltiderna, som de italienska gästerna också uppskattar när de kommer körandes hit – enbart för att njuta av den goda söndagslunchen. 

PRISEXEMPEL

Bo i dubbelrum med frukost och uteplats på Agriturismo Santa Maria Maddalena för 1260 kr per natt inkl. frukost för 2 personer under högsäsong eller bo 5 nätter för bara 6075 kr.

OBS! Extrasäng för barn upp till 11 år är gratis, och väljer man att stanna här minst 7 nätter ges det ytterligare 10% rabatt.

Klicka på Agriturismo Santa Maria Maddalena för att beställa och läsa mer.