In-Italias nyhetsbrev

Nytt från In-Italia: Cinque Terre liknar sig själv igen

I nationalparken Cinque Terre märker man tydligt den okuvliga sammanhållningen i ansträngningarna att få de fem pastellfärgade fiskebyarna att likna sig själva igen efter översvämningen den 25 oktober förra året. In-Italia har precis besökt området, som arbetar febrilt för att bliv redo att ta emot turister när säsongen sätter igång på allvar här under våren.

Efter ett besök i området kan vi konstatera att varken Riomaggiore, Manarola eller Corniglia har berörts av naturens krafter, medan de två sista byarna, nämligen Monterosso och Vernazza, bägge skadades under översvämningen. Men arbetet pågår närmast dygnet runt, även på söndagar, för att reparera skadorna, så att byarna liknar sig själva igen. I Monterosso har bydelen Fegina (Monterossos tågstation och strandpromenad) inte skadats alls, medan den gamla bydelen led skada på vägnätet och i många av byggnadernas bottenvåningar. Man kan redan nu njuta av Monterosso – men man får vara beredd på sporadiska vägarbeten i byn större delen av 2012.

Grannbyn Vernazza är däremot mer medtagen och det kommer att ta lite längre tid innan byns restauranger och butiker öppnar igen. Vi kommer definitivt rekommendera dig att koncentrera dig på de andra fyra byarna under ett besök i området. 

Eftersom Vernazza också är den enda av de fem byarna där In-Italia inte förmedlar hotell och semesterbostäder betyder det att du säkert kan beställa semestervistelse var som helst i Cinque Terre. Boka din semester i Cinque Terre här.

Status på Cinque Terres vandringssystem

På grund av översvämningen i höstas och tidigare jordskred i området så är inte hela stigsystemet tillgängligt, på samma sätt bör man vara försiktig när man färdas på tillfartsvägarna om man anländer i bil (det rekommenderas att anlända med tåg). Om man anländer via motorväg så välj avfart Carrodano istället för Brugnato.

Öppna stigar
På den populära vandringsleden (sentiero azzurro), som förbinder de fem byarna är det för tillfället möjligt att gå sträckan Riomaggiore -> Manarola, även kallad Kärleksstigen. Dessutom förväntar man att öppna sträckan Monterosso -> Vernazza under våren. Det finns dessutom många gratis och mindre använda stigar i området, från vilka man kan njuta av havsluften och den svindlande utsikten: t.ex. sträckan Monterosso -> Madonna di Soviore -> Vernazza (lang), sträckan Monterosso -> Levanto (via Punta Mesco), sträckan Manarola -> Volastra -> Corniglia samt många andra vandringsleder uppe bakom byarna i Cinque Terre.

Stängda stigar
Sträckan Manarola -> Corniglia har länge varit stängd och man ve tinte helt säkert när den öppnar igen. Dessutom är inte heller sträckan Corniglia -> Vernazza tilgänglig, men den förväntas öppnas igen.