In-Italias nyhetsbrev

Visste du att ...

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Den här gången berättar vi om körsbärskvistar i rödvin, ung popstjärna som blåser nytt liv i Armani-imperiet och förklaringen bakom cicoria rossa trevignana-salladens röda färg.

... den apuliska traditionen föreskriver att man använder körsbärskvist och persika i rödvin?

I Apulien, och mer specifikt vid Rodi Garganico, blir man till det lokala, hemlagade rödvinet erbjuden en körsbärskvist med en bit persika i den ena änden, som det är meningen att man ska sticka ner i sin vinkaraff för att ge smak och sötma till vinet.

... popstjärnan Rihanna har designat för Armani?

Popstjärnan Rihanna, som är betydligt yngre än självaste herr Armani, har bidragit med en minikollektion till det världskända modehuset. Orsak: hon påverkar miljoner av unga världen över med sina hundratals miljoner sålda singlar. Rihanna har därför fått chansen att skapa en kollektion av jeans, tröjor och jackor för Armani Jeans samt två set underkläder för Emporio Armani. Alltsammans i butikerna sedan november 2011. Vad Rihanna eller Armani nästa gång kastar sig ut i får tiden utvisa. En sak är säker, Rihanna finns nu att finna bland Armanis hyllor.

... den röda salladen cicoria rossa trevignana får sina klara färger från källvatten?

Historien om den äkta cicoria rossa trevignana eller radicchio rosso di Treviso har sitt snipp, snapp, snut i rent, naturligt källvatten. Efter hösten, under vårmånaderna, sänks rötterna ner i källvattnet, och det är här salladen får sin klara vit-röda färg, sprödhet och den lätt bittra smaken. Man har forsökt att följa det hemliga receptet i Rumänien och Californien, utan att lyckas. Den ursprungliga radicchio hittas i närheten av Treviso i regionen Veneto.