In-Italias nyhetsbrev

”Var ska vi bo?” – Casa Lazzaro i Siena, Toscana

Det händer ofta att jag blir frågad: ”Vad kan du berätta för mig om detta boende?” När jag har en god dag, försöker jag diplomatiskt förhöra mig om vad som intresserar kunden speciellt att få veta mer ingående, men ifall mitt tålamod för stunden är kort kan det ske att jag svarar att jag redan berättat allt det vässentliga i beskrivelsen på hemsidan. Detta skulle dock aldrig ske med Casa Lazzaro i Siena. Jag skulle kunna tala i timmar om den, trots att jag endast sett den i tio minuter.

Av Lino Vogt, In-Italia

Jag ska säga att namnet Casa Lazzaro fick mig att undra, första gången jag hörde det. För vem vill kalla en lägenhet efter den återuppstående Lazarus? Jag fick dock snabbt veta att det var tal om den samma historia som gör sig gällande för en av våra andra lägenheter i Siena, Terrazza Benito, där mina associationer direkt gick till Mussolini. Båda lägenheternas namn har dock fått sina ursprung från Sienas själ, nämligen hästloppet Palio: Benito var namnet på en berömd häst och Lazzaro en duktig jockey nom de guerre, som i sina dagar bodde här. I dag bor Lazzaros dotter och syskonson på husets andra våning medan första våningen är inrett för uthyrning.

Siena är alltid en underbar stad att besöka. Jag har bott här alla årstider, sista gången hela januari 2011, och varje tid på året har sin charm: Juli och augusti bjuder på fest varje kväll i en av stadsdelarna, om vintern känns det ofta som om man (nästan) har Siena för sig själv tillsammans med de lokala invånarna, våren är bländande vacker med utsikten över dalarna och kullarna... Och så är Siena ju i sig själv helt egen med sin lite reserverade, aristokratiska mentalitet, den närvarande gotiken, den av historiens vingsus genomsyrande atmosfär och alla de små gränder som praktiskt taget aldrig ser en turist.  

Casa Lazzaro osar som Siena själv av atmosfär och mys. Det är ytterst sällan vi finner så smakfullt och personligt inredda lägenheter i Italien. Och en lägenhet av denna storlek skulle på flera ställe bli uthyrd till betydligt fler personer än två. Casa Lazzaro är nära på perfekt. Du bor 50 meter utanför stadsporten så du kan köra hit i bil (och ändå parkera den gratis vid huset). Du bor i staden med maximalt tio minuters promenad till stadens hjärta, Piazza del Campo, men har ändå bord och stolar utanför ingången. Ägarna bor ovanpå så skulle något inte fungera eller skulle man ha frågor eller funderingar är hjälpen alltid nära. Lägenhetens placering och tjocka väggar gör den behaglig även mitt i sommaren och den trevliga inredningen och stora öppna spis gör den utmärkt även om vintern. Att det finns gratis Wi-Fi, tvättmaskin, satellit-tv och ett bra kök är bara ytterliggare små plus. Jag kan själv inte vänta på att få komma och bo i den!

 PRISEXEMPEL

Hela sommaren kostar denna rymliga tvårumslägenhet för två personer endast 6.555 kr. per vecka (krav om minimum vistelse på en vecka). I lågsäsongen är priset drygt 1.000 kr. lägre.

Klicka på Casa Lazzaro för att boka och läsa mer.