In-Italias nyhetsbrev

Visste du att ...

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om Piemontes kandidatur til UNESCO, italienarnas klagotendenser samt ljushåriga och blåögda på Sicilien.

... vinlandskapen i Piemonte är nominerade till Unescos världsarvslista?

Vinlandskapen i Piemonte, Langhe-Roero och Monferrato är nominerade av Italien till Unescos världsarvslista. Unescos supervisors väntas besöka området i september/oktober 2012.

... italienarna klagar mest på flyget i Europa?

Under det gångna året ligger italienarna tillsammans med fransmännen i topp gällande klagomål på flygresor i hela Europa. Missnöjet handlar om allt från försenade avgångar till förlorat bagage och svårigheter med att boka en resa. Vi svenskar intar dock den inte allt för smickrande tredje platsen på listan.

... det finns många ljushåriga människor på Sicilien?

De flesta förknippar sicilianare med relativt korta och mörkhyade människor med svart hår. Detta är långt från verkligheten! På Sicilien hittar man faktisk en hög koncentration av människor med ljust hår och blå ögon. Dessa personer härstammar från normannerna vars kungarike dominerade Sicilien omkring 1000-talet. Du ska dock – trots detta – inte förvänta dig att bli förväxlad med en infödd sicilianare, om du som lång blond person åker till Sicilien.