In-Italias nyhetsbrev

Gå inte miste om Cividale del Friuli i regionen Friuli

Italiens mångfald kan vara så bred att man ibland har behov för konkreta tips och förslag av någon som själv varit där. Här kan du få inspiration till resmål, utflykter, upplevelser, sevärdheter och festliga arrangemang samt lokala byfester.

Av Ghita Juul, In-Italia

Låt oss klargöra en sak först och främst: de flesta kvinnor älskar städer där man kan shoppa! Men det är samtidigt viktigt hur staden ser ut för man ska också ha tid till att njuta av en kopp kaffe på ett mysigt café. Allra helst ute i solskenet på ett vackert torg omgivet av fina gamla hus och så ska dukarna på caféets bord självklart också vara rena och helst i rätt färg och en lokal marknad kunde ju också vara mysigt och... och...

Vem säger att kvinnor kan vara krävande?

Jag besökte den norditalienska staden Cividale del Friuli en solig septembermorgon, utan att veta att jag var på väg in i en sann medeltidspärla som kunde uppfylla alla ovanstående önskningar. Jag hade dock hört att staden var ganska speciell här i regionen Friuli bland annat för att den 2011 skrevs in i UNESCOs prestigefyllda lista över världens kulturarv. Men att den också var fantastiskt mysig med fina välskötta blomsterplanteringar överallt, vackra torg, pastellfärgade hus i finaste skick OCH ett stort utbud bra butiker, hade ingen berättat för mig.

Jag hittade snabbt stadens finaste torg Piazza Paolo Diacono, som kunde erbjuda flera caféer och restauranger med uteservering. Här blev jag serverad en caffellatte som var precis så molto caldo (mycket varm) som jag helst avnjuter den. Åh, förmiddagen förflöt fint här i parasollens skugga – även om jag var tvungen att själv föreställa mig den lokala marknaden här på torget som tyvärr bara hålls på lördagar. Lyckligtvis kunde jag sitta här och njuta av utsikten över det dekorativa skyltfönstret hos strumpgiganten Calzedonia medan jag drömde om alla de snygga strumpor som jag skulle köpa om en liten stund. Och jag som trodde att denna italienska butikskedja bara hade butiker i storstäderna!

Jag skulle snart bli varse att man även har koll på annat än kulturarv och välskötta blomsterplanteringar här i Cividale del Friuli. Med stadens storlek i åtanke finns här som tidigare nämnt ganska många butiker. Och då turisterna ännu inte riktig har hittat hit slipper man lyckligtvis de butiker som säljer souvenirer i lite för färgglad plast.

Man kan väl knappast tillåta sig att kalla strumpinköp för kulturarv, men något slags arv är det väl? Ett sådant från kvinna till kvinna!