In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: ”Berätta för oss vem ni är, så berättar vi vilken semester ni ska på!”

Även om ni vet att er nästa semester ska gå till Italien kan det vara riktigt svårt att välja mellan hela 20 regioner, som det omfattande reslandet har att bjuda på. Att sedan navigera runt bland mer än 1700 semesterbostäder kan ta pusten ur vem som helst, men förtvivla inte – vi ska nog hjälpa er!

Av Ghita Juul, In-Italia

Hos In-Italia är det riktigt stor skillnad på vart vi råder er kunder att resa, när ni ringer eller skriver till oss för att få hjälp och vägledning.

En barnfamilj har utan tvekan några helt andra önskemål och behov för en god semester än ett par utan barn som vill på en romantisk resa. Dessutom är det stor skillnad på vad de olika kunderna har lust att uppleva på sin semester och vad de klarar i förhållade till transporttid och självklart budget. Det är också stor skillnad på vad som går att arrangera rent praktiskt. I Italien finns det exempelvis riktigt många semesterbostäder som ligger så lantligt att varje tanke på att hålla semester utan tillgång till bil är absurd. Så drömmer man om att vakna upp till fridfulla och lantliga omgivningar är det en god idé att ha en bil med i tankarna kring sina semesterplaner. Om det så ska vara ens egen bil som man kört från Sverige eller hyrbil från en av Italiens flygplatser är naturligtvis upp till var och en.

Vill man hålla semester utan bil ska man som huvudregel hålla sig till städer som har en tågstation och inte förvänta att man kan komma på de stora utflykterna härifrån. Dock finns det undantag – exempelvis Amalfikusten som inte bara kan stoltsera med makalösa utsikter över hav och berg, men också med ett ytterst välfungerande bussnät - Läs mer om transport på Amalfikusten.

Härunder kan du ta del av några olika scenarier från In-Italia och våra kunders vardag:

VI ÄR EN FAMILJ SOM VILL HA SOL, BAD OCH BARNVÄNLIGA OMGIVNINGAR ...

Är man en familj med mindre barn i baksätet som väljer köra till Italien på bilsemester är smärtgränsen för hur många kilometer man orkar köra mindre än om man endast är större barn och vuxna i bilen. Vårt helt klara råd till er barnfamiljer är att man håller sig till den norra delen av Italien ifall man då inte väljer att flyga och sedan hyra bil på flygplatsen. Återigen är det skillnad på vart vi råder er att åka då det bland mycket annat beror på om barnen är stora eller små.

Alla som provat att köra med barnvagn i snäva och branta kullerstensgator  – fulla av (andra) turister i 35 graders värme – vet att det finns gränser för hur pass kulturell man orkar vara så länge ungarna är små! Den ideala semesterbostaden för de flesta barnfamiljer är ett ställe där både barn och vuxna kan roa sig i poolen eller havet, och där man kan inta alla sina måltider utomhus utan att barnen har tråkigt eller går vilse. Finns det dessutom inköpsmöjligheter på kort köravstånd från bostaden och det även finns en tvättmaskin på stället – ja, så börjar det visst likna en drömsemester för alla parter.

Om man så önskar ett stort ställe med flera familjer med många barn eller man hellre vill vara på ett mindre ställe är upp till var och en. Föredrar man att bo på gångavstånd till butiker och matställen i det man önskar mer livliga omgivningar – kanske på grund av ett par tonårningar i familjen? Ja, så är det också råd till det. Ifall ni nickar igenkännande till denna semestertyp så kommer följande område säkert vara något för er.

Ska ni resa i egen bil och vill hålla er i Norditalien så läs mer om Adriaterhavskustens pärlor Lido di Jesolo och Bibione eller den sydligare placerade staden Rimini som förutom sin vita sandstrand även bjuder på en mycket charmerande gammal stadsdel med trevliga torgplatser och fina butiker för varje smak.

Vill ni hellre bada i Medelhavet vid Den Italienska Riviera så läs mer om den barnvänliga och trevliga staden Pietra Ligure och den mycket charmerande staden med många butiker – Imperia

Har ni lust att uppleva Syditaliens vackra natur och komma lite närmare det autentiska Italien och den lokala befolkningen kan vi varmt rekommendera er att flyga till  Napoli (Neapel), hyra en bil på flygplatsen för att sedan besöka Cilento Naturreservat. Här bjuds det på flera trevliga och genuina städer där massturismen ännu inte fått fäste och på flera barnvänliga semesterbostäder. Läs exempelvis mer om den outforskade staden Casalvelino.

VI ÄR ETT PAR MED STORA BARN OCH ETT PAR UTAN BARN SOM VILL TILL EN STORSTAD MED LITE KULTUR ...

Har man möjlighet för en storstadssemester utanför högsäsongen (för att undgå den värsta värmen!) och vill man gärna berika sig själv och eventuella större barn med lite kultur (och shopping), kan vi varmt rekommendera de knappt så turistbesökta städerna Bologna och Napoli. Båda städerna ligger under 10 km från deras respektive flygplatser och erbjuder bussförbindelse till centrum vilket gör bil onödvändigt. Även Pisa med det Lutande Tornet är värd ett besök och där kan man närmast gå till centrum från flygplatsen som ligger endast 2 km från centrum! I alla italienska storstäder är en bil faktiskt endast till besvär då det kan vara ytterst besvärligt att hitta en parkeringsplats och ganska lätt att få böter ifall man kör fel i de många bilfria zonerna. Lägg där till att det är ganska nervpirrande att köra där på grund av de många bilar som körs på italienarnas temperamentsfulla vis!

Här kan du läsa mer om Bologna.

Kunde du i stället tänka dig att utforska en härlig syditaliensk storstad, så läs mer om Napoli.

VI ÄR ETT PAR UTAN BARN SOM GÄRNA VILL PÅ EN ROMANTISK RESA MED VACKER NATUR SAMT GOD MAT OCH VIN ...

De flesta av er kunder som inte har barn har som regel möjlighet att resa utanför högsäsongen vilket är ett stort plus; Ni undgår den värsta hettan och turistmängden och därmed också kön av bilar som är mindre än i juli och augusti. En annan viktig faktor är att priserna ofta är lägre och att naturen är mycket vacker utanför högsommaren då temperaturen är mer behaglig – inte bara för människorna men också för vegetationen. Hela Italien bjuder på områden som kan tillfredsställa varje mat och vinglad själ och vill man samtidigt uppleva landskapens skiftande färger är det ett måste att ha en bil till förfogande under resan.

Vi kan varmt rekommendera er att besöka den gröna och frodiga regionen Piemonte i Norditalien, som med sina ändlösa rader av vinrankor och härliga gastronomiska upplevelser där bland annat regionens kända tryffel ingår är ett rent paradis för mat- och vinglada livsnjutare. I vindistriktet Langhe går gastronomi, goda viner och vackert landskap hand i hand - läs mer om Gourmet-tur i Piemonte. Ni kan också välja att övernatta på några av regionens vingårdar. Läs mer om Vingårdssemester i Piemonte.

Den norditalienska regionen Veneto är utan tvekan också värd ett besök då det är här man finner det prestigefyllda vindistriktet Valpolicella där man producerar det världsberömda vinet Amarone. Dessutom finns här vackra landskap och flera romantiska övernattningsmöjligheter, att man har svårt att vara annat än begeistrad. Läs mer om semester i Valpolicella.

Hur hittar du enkelt och bekvämt den helt rätta semestern för er?

www.in-italia.se kan du göra en Utvidgad sökning. Här kan du kryssa i alla era önskemål för att hitta fram till en lyckad semesterdestination och boende helt enligt era önskemål i Italien. Genom en utvidgad sökning får du presenterat för dig de hotell och semesterbostäder som lever upp till era önskemål. Har ni behov för råd eller hjälp för att välja är ni alltid välkomna att kontakta oss på mail info@in-italia.se eller på telefon 040 60 60 499.