In-Italias nyhetsbrev

Gå inte miste om Norditaliens Sjöar och firandet av Sant’Antonio Abate i Abruzzo

Italiens mångfald kan vara så bred att man ibland har behov för konkreta tips och förslag av någon som själv varit där. Här kan du få inspiration till resmål, utflykter, upplevelser, sevärdheter och festliga arrangemang samt lokala byfester.

Norditaliens Sjöar

Sjöarna i Norditalien är många. De lockar varje år Italienglada semestergäster till området, men är det strunt samma vilken av sjöarna man väljer att besöka? Svaret är: bestämt nej! Sjöarna är mycket olika i både storlek och utformning. Även landskapet varierar mycket från sjö tilj sjö – samt den publik som de vardera hänvisar sig till. Denna quick-guide vill snabbt hjälpa dig att välja den sjö i Norditalien som passar bäst till ditt temperament. Sjöarna presenteras från väster till öster nedan.

Ortasjön
Ortasjön ligger i Piemonte som den lite förbisesdda lillasyster till Maggioresjön. Denna lite oturistiga sjö har all grund till att kräv massor av uppmärksamhet: Av särskilda kännetecken toppar den stämningsfulla medeltidsstaden Orta San Giulio, skarpt efterföljd av den mytomspunna lilla ön Isola di San Giulio som kan besökas med båt från Orta San Giulio. Dessutom sägs det att Ortasjön är Europas renaste sjö, vilket väl är värt att ta med ifall man skulle få lust till ett dopp!

Välj denna sjö ifall du sätter pris på en vacker medeltidsstad, fina och rena sjöstränder och utflyktsmöjligheter i ett oturistigt område.

Maggioresjön
Maggioresjöns västra bredd ligger i Piemonte medan den östra ligger i regionen Lombardiet och den norra delen ligger i Schweiz. Sjön har öppna vidder och en storslagen natur, men har inte lika brett register sett till kulturella upplevelser. Istället kan sjön vara stolt över de tre praktfulla Borromee-öarna som alla kan besökas, bland annat med båt från staden Stresa.

Välj denna sjö ifall du önskar gott om plats och vacker natur.

Comosjön
Comosjön är den mest dramatiska av sjöarna. De omkringliggande bergen reser sig ståtligt ur sjön längs bredden. Sjön är framför allt känd för sin prakfulla villor och botaniska trädgårdar vilket dels även avspeglar sig i klientelet: Här är traditionella semestercenter sällsynta. Sjöns två absoluta pärlor är städerna Bellagio och Varenna.

Välj denna sjö ifall du tycker om panoramiska utsikter och stämningsfulla städer i en elegant miljö.

Iseosjön
Iseosjön är precis som Ortasjön lite okänd och betraktas som en lillasyster till Gardasjön. Sjön är primärt känd för Monte Isola som är den största ön i en sjö i Europa. Många av städerna vid sjön har båtförbindelse ut till Monte Isola som är det ideala, bilfria utflyktsmålet. Sjön är dessutom känd för vindistriktet Franciacorta som gränsar upp till sjöns södra ände.

Välj denna sjö ifall du önskar att kombinera sjölandskap med vinlandskap i ett oturistigt område.

Idrosjön & Ledrosjön
Idro- och Ledrosjön erbjuder lugn och ro i natursköna omgivningar endast en kort biltur från den mer omtalade Gardasjön (ca. en kvart från Ledrosjön och en halv timme från Idrosjön). Gemensamt för sjöarna är att de är små och ligger högt så vattnet i sjöarna är ett par grader kallare än i Gardasjön.

Välj en av dessa sjöar ifall du sätter pris på lugn och ro samt fina aktivitetsförhållande.

Gardasjön
Gardasjön är för många den absoluta stjärnan av sjöarna. Sjön som är Italiens största tilltalar en bred publik på en och samma gång: Här finner man både grupphotell, barnvänliga semestercenter och personliga högklasshotell. Mot söder finner man de större städerna i ett flackt landskap med sjöstränder och kort avstånd till både Verona och nöjesparken Gardaland, medan den norra delen av sjön har flera höjdskillnader, panoramiska utsikter och goda möjligheter för avstickare till Dolomitterna.

Välj denna sjö ifall du önskar många faciliteter, turistvänliga städer och internationella menyer.

Firandet av Sant’Antonio Abate i Abruzzo den 17:e januari 2012

Den 17:e januari firas helgonet Sant’Antonio Abate i flera landsbyar i Abruzzo. Sant’Antonio anses för att vara djurens väktare och därför finner man denna helgonbild i många stall där den boende bonden är troende. Den 17:e januari är även den dag i bondekulturen då arbetet på markerna tar sin början. Festligheterna kring Sant’Antonio har varit början på karnevalen i Abruzzo sedan tidernas begynnelse. Firandet varar från en morgon till en dag till en vecka och handlar i grund och botten om kampen mellan det goda och det onda som oftast illustreras med stora brinnande facklor, sjungande män på gatorna och offring av djur. Sistnämnda tillpassas nutidens sätt att beskåda detta dramatiska utspel så anledningen används till att samlas om ett långbord för att intaga mat som salami och massor av kött. Prova eventuellt att besöka Scanno och Loreto Aprutino och se hur de firar Sant’Antonio i år.

Kom ihåg att även januari (och februari) är månaden då det arrangeras karneval i riktigt många italienska städer. Så fråga dig fram efter de lokala karnevalsdatumen. Karneval i Italien är ofta ett spektakulärt och festligt arrangemang.