In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Orecchiette con le cime di rape – Pasta med majroveblad

Denna månad får ni recept på pasta med majroveblad, som är en specialitet i Apulien. Majrovornas blad och blommor kallas på italienska rape. I Italien kallas de även broccoletti vilket är något missvisande eftersom de inte har något med broccoli att göra, men beteckningen används även för ett knippe broccoli.

Majroveblad hittar man i affären nu under hösten och vintern och är härligt rika på C-vitamin – en vitamin vi behöver för att hålla den värsta snuvan borta nu när kylan åter börjar ta fart.

Tillagning:            20 min
Antal personer:  4

Ingredienser

1 kg majroveblad eller andra mörkgröna bladgrönsaker, t.ex. spenat
500 g orecchiette-pasta
3 tjockt skivad vitlök
3 ansjovisfiléer
Chili
Svartpeppar
En god olivolja, gärna från Apulien

Tillagning

Sätt en kastrull vatten att koka.

Bryt majrovebladen ett åt gången och avlägsna skadade eller mycket grova blad och de grövsta stjälkarna. Toppar som har blommat ut används hela. Tvätta bladen och lägg ner dem i en kastrull med rikligt med lättsaltat kokande vatten.

Beroende på vilka orecchiette man har köpt eller gjort (!) så har de olika koktider. Lägg därför märke till hur länge dina orecchiette ska kokas. Majrovebladen skall kokas minst 11 minutter och de bör snarare vara välkokta (ej överkokta) än med för mycket tuggmotstånd. Om dina orecchiette ska koka i 12 minuter bör de kokas i samma kastrull tillsammans med majrovebladen. Om du har gjort färska orecchiette ska de bara koka ca 6 minuter, därför ska de inte läggas i det kokande vattnet förrän majrovebladen har kokat i 5 minuter.

Under tiden bladen och pastan kokar, värm lite olivolja i en ganska stor stekpanna. Bryn häri vitlöksskivorna, ansjovisfiléerna och en nypa chili på måttlig värme tills vitlöken har fått lite färg. De får inte brännas vid. Avlägsna vitlöksskivorna och chilin om den är i hela bitar.

När pastan är kokt och majrovebladen är klara hälls vattnet av och sen ska allt ner i stekpannan och röras samman på hög värme. Smaka av med svartpeppar och salta eventuellt. Stäng av värmen och häll lite olivolja över dina orecchiette med majroveblad innan servering.