In-Italias nyhetsbrev

Gå inte miste om strand & skidåkning under en och samma dag samt olivplockning (Sicilien/Toscana)

Italiens mångfald kan vara så bred att man ibland behöver konkreta tips och förslag från någon som har varit där. Här kan du få inspiration till resmål, utflykter, upplevelser, sevärdheter och festliga evenemang samt lokala byfester.

På stranden och i skidbacken samma dag

Är du en riktig strandälskare eller en skidfantast, eller kanske både och? Har du någon gång funderat över om det skulle vara möjligt att vara bägge delar under en och samma semester? Kombinationen strandsemester och skidsemester verkar för de flesta vara en omöjlighet – ännu. Men i själva verket har vi hittat tre ställen i Italien där detta kan låta sig göras när skidsäsongen är på väg att ta slut och sommarsäsongen knappt har satt igång. Detta sätt att semestra på förutsätter att vintersäsongen har varit optimal med massor av snö och låga temperaturer samt en sommar som bankar på dörren tidigt.

Här kommer våra tips om vilka områden som skulle kunna tillfredsställa den strandsugna skidentusiasten.

VENETO

Badstället Lido di Jesolo och den trevliga kuststaden Caorle ligger båda i regionen Veneto vid Adriatiska kusten. Här kan man redan i slutet av april eller början av maj ha tur nog att temperaturen är tillräckligt hög för att en dag på stranden inte ska vara helt orealistisk. Bara två timmars bilresa från dessa breda sandstränder hittar man skidorten Cortina d´Ampezzo, även kallad Dolomiternas drottning. Det är ett paradis för skidentusiaster med 115 km pist, varav de flesta är öppna långt in i maj månad. Bara en enda dag med den knastrande snön under skidorna är tillräckligt för att kunna uthärda väntan på nästa skidsäsong.

ABRUZZO

I den västra delen av regionen Abruzzo dominerar bergskedjan Apenninerna landskapet. Här hittar man Nationalparken Gran Sasso som inhyser flera mindre skidorter där du enkelt kan få en skiddag att gå. En av dem är Prati di Tivo som har 15 km pister med högsta utgångspunkt 2050 meter över havet. En avstickare hit från badorten Roseto degli Abruzzi tar bara 1½ timme och är därför ett självklart mål for skidfantasten som behöver en paus från de härliga sandstränderna.

LIGURIEN

På blomsterrivieran finner man en mängd vackra badorter med stränder som passar alla smaker. En vacker dag på stranden i en av byarna, Arma di Taggia eller den lite större orten Imperia, är det inte lätt att föreställa sig att man efter endast 1½ timmes bilresa norrut in i regionen Piemonte hittar en av Norditaliens trevligaste och mest autentiska skidorter. Platsen heter Limone Piemonte och ligger på 1100 meters höjd över havet.  Här finns 100 kilometer pist fördelad på mycket varierad terräng med breda boulevarder samt perfekt offpist. Efter en dag på skidor i detta vackra område avrundas dagen med ett välförtjänt glas Barolo på kyrktorget innan färden tillbaka till kusten kan påbörjas.

Olivplockning på
ditt semesterställe hela november

Skulle du kunna tänka dig att deltaga i en olivplockning och känna i din egen kropp vad som krävs innan du står i köket igen och häller gyllene olivolja över din nyplockade och välanrättade höstsallad eller ringlar olja i grytan innan du steker dina grönsaker till kvällens risotto? November är säsong för olivplockning och detta har du möjlighet att följa och ta del av hos flera av våra samarbetspartner i Italien, bland annat hos Il Vecchio Frantoio i ScillatoSiciliens nordkust eller på gården Agriturismo Le Querciole i Toscana. Kontakta oss for ytterligare upplysningar eller boka din semester på en av gårdarna.