In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Castagnaccio della Garfagnana – Toscansk kastanjekaka

Denna höstkaka kallas också baldino, ghirighio eller pat(t)ona. Det är en lite udda kaka som dock är rätt lätt att tillaga ifall man kan hitta kastanjemjöl och jag har tagit den med då den på många sätt och vis symboliserar hösten med sina färger och smak, och så är den typisk för det ursprungliga italienska köket i de bergrika regionerna.

Enligt det ursprungliga toscanska receptet för Castagnaccio ska kakan bakas i en låg kopparform, men en låg pajform fungerar också. Det är viktigt att mjölet är det sk ’farina dolce’, som man finner i handeln i Italien i slutet av november. Har man inte möjlighet för att skaffa mjölet där det produceras – och det har vi ju sällan här hemma ska man bara vara uppmärksam på att möjlet är bäst när det är fint, lätt och naturligt sött och alltså så färskt som möjligt då kastanjemjöl som har legat för länge blir kornigt.

En romantisk legend berättar att rosmarinblad som används för att tillföra kakan doft, utgjorde en kärlekselixir och att den unge mannen som åt av jungruns kaka strax skulle förälska sig i henne och be om hennes hand.

Så var på er vakt, unga män!

Tillagning:           50 min
Antal personer: 4

Ingredienser

400 g kastanjemjöl
5 dl vatten
30 g valnötskärnor, hackade
Skalet från en appelsin, finhackat
1 färsk rosmarinkvist, bladen finhackas
Olivolja
Salt

Tillagning

Blanda kastanjemjölet och en knivspets salt med vattnet; det är en god idé att hälla i vattnet lite åt gången medan man rör om i degen. När degen knådats ihop hälls den över i en form (höjden ska vara ca. 1,5 cm). Blöt ytan med lite olivolja, fördela nötterna, appelsinskalen och rosmarin dekorativt över hela formen. Kakan är nu klar till att bli bakad.

Tips till variation: man kan i stället för valnötskärnorna och appelsinskalen använda (ca. 80 g) pinjekärnor och (ca. 50 g) russin, men också rosmarinkvistar. I denna version blötas russinen i ljummet vatten (vattnet hälls naturligvis av och russinen torkas en smula), innan några av dem tillförs i degen och resten används till dekoration.

Baka kakan i ca. 40 minuter vid 180° C.

Servera denna något torra kaka med lite creme fraiche eller ricotta, en söt dessertvin som den italienska vin santo och naturligtvis i gott sällskap; så får man genast lite ljus i den annars trista höstmörkret – i de vackraste färger.