In-Italias nyhetsbrev

Nytt från In-Italia: Turistskatt är nu en aktualitet i flera av Italiens sevärda städer

Fler och fler kommuner med ett visst kulturellt intresse har gått i huvudstaden Roms fotspår och har börjat införa turistskatter. Skatten gäller alla resenärer till dessa städer och betalas normalt till sitt logi (hotell, B&B och övriga semesterbostäder).

Övernattningsskatten som turistskatten också kunde kallas är en personskatt som uträknas på bakgrund av det antal nätter man vistas i den enskilda staden. Skattens storlek fastställs av den enskilda kommunen och blir på upp till 5 euro per person per natt. Det ska maximalt betalas för 10 nätter, på många ställe är gränsen mindre. Där utöver står det varje kommun fritt att bestämma hur skatten ska påläggas den resande.

Gäster till de städer som inför denna skatt kommer bli informerade om den nya övernattningsskatt vid ankomsten till sitt logi.

Turistskatten är en möjlighet för kommunerna för decentralisering och därmed för att bli mer självfinansierade. Tills vidare är denna skatt bland annat infört i storstäderna Rom (Lazio), Florens (Toscana), Venedig (Veneto), men också i mindre städer som Otranto (Apulien) och Villasimius (Sardinien).

Vi uppdaterar löpande våra prislistor så att det framgår var turistskatten införts.