In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Aragosta alla Catalana – Catalansk hummersallad från Alghero

Jag har till denna månad lånat ett recept på hummer från min faster på Sardinien. Catalansk hummersallad är en klassiker vid Alghero på Sardiniens östkust och ett perfekt sommarrecept som gör sig fint till en utomhus sommarmiddag med de närmaste vännerna eller familjen.

Sardinien serveras hummern alla Catalana traditionellt antingen till lunch eller som middag på italienarnas stora sommarfestdag ferragosto som alltid äger rum i mitten av augusti. Så gör som sarderna, ät hummer den 15:e augusti!

Tillagning            : ca. 40 minuter + efterföljande 1-5 timmar på kylning.
Antal personer  : 4-6

Ingredienser

1 hummer, helst färsk (men frusen duger)
2 stora lökar
8 mogna tomater (mellanstora)
2 appelsiner
1/2 dl jungfru olivolja
1 citron
Salt och peppar

Tillagning

Lägg hummern i rikligt kokande och saltat vatten och låt den koka i 20-30 minuter allt beroende på storleken (tumfingerregel: koktiden för hummer på 500 g är 10 minuter, sedan beräknas 2 minuter extra per 100 g). Ta hummern upp och låt den kylas ned i en skål med kallt vatten eller bara på en skärbräda.

Medan hummern kyls ned så finhackas löken, skär tomaterna i lagom tuggbara storlekar och skär fina filéer av appelsinerna (var nogrann i arbetet: skär skalen av helt in till köttet, ta bort allt det vita frukostkött och skär ut filéerna med en skarp kniv ner mot mitten mellan varje ’båt’ och blanda ingredienserna i en skål.  Blanda din dressing upp med en god olivolja, gott havsalt, peppar och saften från en citron. Kom ihåg att smaka av. Man kan eventuellt smaka av dressingen med hummerns egen smaksgivare: koral (som äggen kallas), som ligger som en svart-grön vätska i huvudet, den kan man med fördel samla upp med en tesked och tillföra i dressingen. När dressingen är klar hälls den över salladen och sätts till sidan.

När hummern är avkyld, skärs den försiktigt på mitten så att du undgår att ödelägga köttet. Magen tas bort från bakom ögonen, den gröna levern och tarmen som ligger ned längs ryggen som en svart sträng tas också bort följt av att hummern skärs i mindre bitar. Kom ihåg att även klippa av klorna. Glöm dock inte att plocka ut det goda kött som sitter i klorna! Det kan rekommenderas att skaffa ett rätt verktyg / bestick för detta så man kommer åt allting.

Blanda hummerbitarna med de övriga ingredienser och låt det hela stå och dra i kylskåpet minst en timme innan servering och allra helst upp till 5 timmar.

Om man önskar en finare servering kan kan man välja att ta bort hummerskalen och anrätta hummerbitarna ovan på salladen och pynta med citronskivorr exempelvis på ett dekorativt fat.

Servera med bröd och bestick!