In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Fiori di zuccini ripieni e fritti – fylda, frityrstekta squashblommor

Det kräver en viss ömhet att hantera squashblommor då de är mycket ömtåliga och har en ganska kort hållbarhet när de först är plockade. Därför ser man dem sällan i grönsaksavdelningen i supermarket eller hos den lokala grönsakshandlaren ute på landet. Det finns därför ingen ursäkt: ut i trädgården och plantera er egen squash, zucchini och courgetter så ni kan skörda blommorna till nästa säsong.

I Italien förhåller det sig naturligtvis annorlunda, här kan blommorna köpas dagligen i växperioden från juli till oktober – säsongen beror på vårens och sommarens väder och värme. De flesta av mina jämngamla vänner har berättat för mig att just tillagade squashblommor är något de fick hos sin nonna (farmor/mormor) som barn. Ändå finner man otroligt många alternativa  och nya tillagningsmetoder som tyder på att squashblommor fortfarande är en favoriträtt i Italien. Detta är min absoluta favoritversion!

Tillagning                 : 20 minuter
Antal personer       : 20 blommor som snack/enkel förrätt till 4 personer

Ingredienser

20 fina squashblommor, rensade
125 g mozzarella
100 g vetemjöl
2 msk olivolja
1 äggula
Vegetabilisk olja till frityrstekning
Salt & peppar

Tillagning

Squashblommorna ska plockas vid tidig morgon innan de har öppnat sig och ställs sedan i kylskåpet med det samma i en stängd fryspåse. Innan tillagningen pillar jag ståndarna försiktigt ut och där efter sköljer jag blommorna i kallt vatten och skakar dem fria från vatten. Torka ev försiktigt blommorna med hushållspapper eller liknande och lägg dem sedan åt sidan.

Blanda mjöl, olja, äggula, salt och peppar i en skål. Rör vatten ner i degen så den blir härligt mjuk och len utan att bli vattnig.  Ca. 6-7 dl vatten mot 100 g mjöl.

Skär mozzarellan i passande bitar som inte har en större diameter än blommornas innerkrets, annars väller de bara ut under tillagningen. Placera en bit mozzarella beroende på blommans storlek i varje blomma. Låt dig inte frestas av att överfylla dem, lite är lagom och godast i detta sammanhang. Jag vill rekommendera ett mått på max: 1/3 av längden.

Värm upp oljan i en gryta – den är klar när det bubblar. När blommorna är fyllda stängs de försiktigt exempelvis genom att sno ändarna samman eller på annat vis packa bladen lite in i varandra. Degen hjälper också till att hålla dem samman. Här efter doppas de i den lätta degen (håll fast i spetsen), skaka eventuellt överbliven deg lätt av och stek dem gyldene i den varma oljan. Håll koll på dem! När dom är ljusbruna och krispiga på båda sidor lägger man upp dem på en bit hushållspapper så delar av oljan sätter sig på papperet, saltas och serveras strax på ett fint serveringsfat dekorerat med lite grönt på sidan, ev. basilika eller strimlade citronskal – EKOLOGISKA.