In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om kulisserna till filmen ”Cinema Paradiso”, slöhetens pris och kunskapsutbyte mellan generationerna.

… många scener ur den oscarsbelönade ”Cinema Paradiso” är inspelade i Cefalù?

En del av scenerna i Giuseppe Tornatores mästerverk ”Cinema Paradiso” från 1988 (på italienska ‘Nuovo Cinema Paradiso’) om den lilla pojken Totó, som växer upp i biografens fascinerande värld är inspelad i den sicilianska staden Cefalù med omnejd. Biografen är Cefalùs kommunala teater och hamnen där Totó som tonåring i silande regn återförenas med sina stora kärlek Elena är i Cefalùs hamn. Skolan där Totó och de andra barnen får en del stryk är borgen ’Castello dei Ventimiglia’ i landsbyn Castelbuono, i Cefalùs bakland.

… det kan vara dyrt att vara lat – eller att ha ömma ben?

På de flesta caféer i Italien betalar man nämligen det dubbla för att sitta vid ett bord och inta sin beställning framför att stå vid bardisken och blanda sig med den lokala befolkningen.

… man i Campania har utvecklat en kunskapsutväxlings-ordning på tvärs av generationer?

Nonnet, kallas projektet som man startat i skolorna i regionen Campania, och som går ut på att de unga hjälper de äldre i samhället med att använda en dator och med att skicka e-mails. Sedan lär de äldre de unga allt vad de kan om ekologisk odling av grönsaker.