In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Det populäraste köket!

Italiensk mat toppar inte bara hos italienarna. Den toppar också hos större delen av det skandinaviska folketoch i resten av världen visar flera undersökningar. Men vilken är egentligen de mest eftertraktade rätterna? Vi har undersökt skandinavernas omedelbara hit-rätter och har sammanslagit dem med italienarnas favoriter vilket visar sig att dessa två inte ligger långt ifrån varandra; så här kommer de mest populära italienska rätter bland matälskare. Kanske är du enig?

Av Caroline Qvist Abel, In-Italia

I oktober förra året blev det avgjort vid en internationell undersökning att det italienska köket är det bästa i Europa. I nuvarande år har Accademia Barilla (ja, det är pasta-märket) och La Cucina Italiana (bl.a. mat-magasin och erkänd matbibel) tagit tjuren vid hornen och gått samman för att genomföra en landstäckande undersökning i Italien för att få klarhet i vilka tio rätter som de senaste 150 åren har lagt fundamentet för det moderna italiensk köket: Låt oss i spänning avvänta vad de kommer fram till när året är över.

Under tiden kommer vi här med en top 10 över de mest populära italienska rätterna, utpekade av det skandinaviska folket och identificerat av det italienska folket. Nedanför presenterar vi även en kort beskrivelse av de rätter som förutom vår lista tills vidare toppar listan hos Accademia Barilla www.lericetteditalia.it.

TOP 10-listan

(listan är oprioriterad men täcker utan tvekan över följande rätter – stjärna anger att de även finns med på Barilla-listan)

 • Pizza Margherita* – pizza med tomater och mozzarellaost
 • Lasagne al ragù* – lasagne med köttsås
 • Gnocchi al burro e salvia – potatis-gnocchi med smör og färsk salvia
 • Parmigiana di melanzane* – ugnsgratinerade auberginer med parmesan (1:a plats i den italienska undersökningen)
 • Risotto ai funghi porcini – risotto med Karl Johan-svamp
 • Fritto misto (di pesce) – frityrstekta godbitar (från havet)
 • Carpaccio di bresaola con rucola e parmigiano – tunnskivad oxkött med rucolasallad och parmesan
 • Insalata caprese* – mozzarella- och tomatsallad
 • Spaghetti ai frutti di mare – spaghetti med allt gott från havet
 • Spaghetti alla carbonara* – spaghetti med bacon, ägg och grädde (3:e plats i den italienska undersökningen)
   

Den söta lilla TOP 2-listan

En måltid är inte det samma utan grädde på moset. Så här kommer en liten bonus-top, nämligen efterrätternas Top 2:

 • Tiramisu* – kaffedessert med mascarpone-kräm (samlad 4:e plats i den italienska undersökningen)
 • Cannoli siciliani* – krokanta rör med ricotta-kräm och torkade kandiserade frukter inne i.

Tips och tricks och andra stalltips

Det är hos In-Italia inställningen att man ska ha en hållning till sin mat och -tillagning. Därför är nedanstående stalltips inte nödvändigtvis sanningen i alla italienska husmödrars ögon men det är däremot våra allra bästa tips till hur din italienska matkonst blir just italiensk!

Hur blir din pizza spröd? Hemligheten ligger bland annat i degen som ska jäsa i två omgångar: först en tmime var efter man delar den upp den i bollar som var och en utgör pizzabottnar. Så ska den jäsa igen till dubbelstorlek, följt av att bollarna rullas ut och dekoreras och bakas omedelbart efter. Men det är också viktigt att fyllningen inte är för vattnig så man använder därför hela tomater som presseas fria från vätska innan de kommer på pizzan; ev. saltas så frigör man vätska. Det samma gäller färsk mozzarellaost; det är viktigt att vätskan hälls från innan den kommer på pizzan. På en äkta Pizza Margherita är det viktigt att använda äkta mozzarella! Och osten ska helst vara av komjök; buffelmozzarellan kan nämligen inte tråda sig när den smälter vilket är så klassiskt för en Pizza Margherita.

En Lasagne al ragù blir först en riktig lasagne när man lagt riktigt många pastaplattor i formen. Tilssvarande ska det inte särskillt mycket kött- eller bechamelsås mellan de olika lagerna utan bara lite och så slutar man av med ett lager bechamel och en lite smula ost på toppen. Av viktiga ingredienser i en äkta ragù kan nämnas bacon, kött av griskött och oxe samt tomat. Och har man inte sin egen italienska produktion så är skalade tomater av märket San Marzano något av det bästa. Sedan ska man självklart tillsätta finhackad lök, bladselleri och morrötter i små tärningar samt lite rödvin. Och så ska den koka minst 2 timmar och gärna i flera.

När du tillagar din Parmigiana di melanzane,ska du komma ihäg att droppa grovmalet salt på aubergineskivorna och låta dem stå och dra i en halv timme, således att den förlorar vätska. Dessutom ska auberginskivorna först vändas i rasp och i ägg då det gör dem mer krispiga.

Vårt enda stalltips omkring den klassiska salladen Caprese är att använda färska, solmogna råvaror, riva basilikabladen i mindre bitar i handen med mindre du hellre använder dem hela då de blir svarta i kanten ifall man skär dem med kniv och så hör lök inte hemma i en äkta caprese-sallad!

Till spaghetti ai frutti di mare ska man helst använda färska blåmusslor och stora räkor (räkorna kan gott vara frusna). När rätten är färdig är det mest delikat att ta bort större delen av skalen och endast använda några få som dekoration tillsammans med färsk persilja. Under tillagningen kan man med stor smaksfördel använda ett par ansjovisfiléer som bidrar till smaken. Man steker dem i lite olja tillsammans med vitlök och persilja samt peppar. Blandningen kan också droppas på rätten innan servering. Till sist ska man vara uppmärksam på att pastan ska vara mycket al dente, då den ska i pannan tillsammans med såsen och tillberedas ett par minuter efter att den kokat. Man bör notera att till denna rätt får man absolut inte använda basilika och grädde!

En italiensk Spaghetti Carbonara innehåller bacon långsamt stekt i ganska lite olivolja och helst ingen alls då fettet från köttet borde vara tillräckligt tillsammans med vitlök. Man bör köpa en hel bit bacon som steks helt och vitlöken ska inte pressas eller hackas utan användas hel och tas sedan bort när baconstycket är stekt och krispigt. Äggen piskas samman med lite grädde, parmesan eller grana, gärna blandat med en tredjedel pecorino-ost samt lite peppar. När pastan kokat ska äggen och grädden hällas i. Bacon skärs upp och tillsätts allra sist, annars mister den sin krispighet. Till sist ska man enligt traditionen varken tillsätta persilja eller annat grönt på toppen; detta är en djurisk rätt!

Sist men inte minst kommer här vårt råd om en äkta italiensk tiramisù. Omkring den högt älskade efterätten Tiramisu är där vissa oöverenskommelser. Några hävdar att den ska vara fryst, andra bara kylskåpskall ... så den detalj låter vi gå under smak och behag men det är solklart att man ska använda en svart espresso till att bada sina Lady Fingers i, helst tillsatt lite socker och en form för likör.

Trevlig tillagning!

Barilla-undersökningen hittills

Efter att undersökningen har pågått endast ett halvt år har följande rätter dessutom blivit en hit i Barilla-undersökningen:

Tortelli di erbetta (färska pastakuddar med grön fyllning – intar 2:a platsen), Bruschetta, Focaccia, Panzanella toscana (toscansk brödsallad), Pasta alla Norma (pasta med auberginer – vi har tidigare haft receptet med i Nyhetsbrevet), Spaghetti al pomodoro e basilico (spaghetti med tomat och basilika), Fiori di zucca fritti (som är denna månads recept!), Fiorentina-biffen och Caponata siciliana (grönsaksrätt).

Så vet man vad som ska beställas vid nästa besök på en äkta italiensk restaurang!