In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om det allt mindre lutande tornet i Pisa, italiensk kashmirull och resocialisering på Roms gator och torg.

... Det Lutande Tornet i Pisa inte längre är lika snett?

Efter åtta års renovering har man nyligen avslutat arbetet med Det Lutande Tornet i Pisa. Ett av resultaten blev att man har reducerat tornets lutning från 4½ m till 4 m. Om det så fortfarande gör själ för sitt namn blir upp till de besökande att värdera.

… man nu också kan få italienskt kashmirull?

Normalt förbinder man den fina, långfibriga och dyrbara kashmirull med de asiatiska länderna men nu är det alltså också möjligt att få denna lyxull som endast kan produceras under speciella klimatiska förhållande, från en italiensk producent. Den stolta ägaren av tolv hon-getter och en enstaka han-get, Katiusha Balansino bor i det norra Italien i regionen Piemonte nära Torino. Enligt ägarens uträkningar borde de totalt tretton fyrbenade kashmir-leverantörerna kunna producera nog ull till 13 tröjor. Man ska alltså vara tursam ifall man lyckas komma över en av dessa tröjorna!

… de kriminella cyklar runt med turisterna i Rom?

I ett försök att integrera ex-kriminella i livet utanför fängelset har man i Rom iscensatt en försöksordning där 8 cykeltaxi körs av tidigare kriminella eller kriminella på försöksfrigivning. Cyklarna är inköpta av justitsministeriet till ett värde av 6.500 euro per cykel och servicen är tillsvidare gratis. När försöket är testat en tid kommer varje tur ha ett pris och cyklisterna ska kunna tjäna en del av överskottet.