In-Italias nyhetsbrev

Bli klokare på Italien: Italienska semesterbubblor

Vi går och ser fram emot semestern större delen av året och när vi äntligen kommer iväg går tiden som otroligt snabbt. Hemma igen i vardagens lunk kan man ibland drömma sig tillbaka till den perfekta stranden med turkosblått hav eller den lilla restaurangen med semesterns godaste pizza, och så blir enstaka upplevelser till perfekta semesterminne som fungerar som balsam för själen. För vi vet att det kommer en ny semester och helt säkert en ny resa till det sköna Italien.

Av Bettina Vaupel, In-Italia

De bästa semesterminne har vi från upplevelser där allt gick bättre än förväntat och gav oss lust att pausa tiden. Här följer några exempel som kanske också får er läsare att minnas några av de bästa ögonblicken från en lyckad semester.

Vattenmelon i Taormina

Dagen hade varit lång och varm med både strand och sightseeing i Taormina. Då kvällen började falla på hittade vi en restaurang i en snårig liten gränd där vi var lyckosamma att få det sista lediga bordet. Efter några olika antipasti och några huvudrätter som inte satte några stor spår i minnet avslutade vi med fyra gigantiska bitar av iskall vattenmelon. Det låter kanske inte som något speciellt men melonens sötma och saftighet, den kyliga läskande smaken efter en lång dag i solen och den vänliga servitrisens leende fick spontant barnen till att dikta ihop en vattenmelon-sång som fortfarande än idag sjungs när vattenmelon serveras på bordet hemma hos oss.

Jazz hos köpmannen i Venedig

Venedig i februari kan vara lite små grått och dystert. Allt det grå och dystra försvann fullständigt då min man och jag sprang in i en liten köpmansbutik då vi förvillat oss in i de små gatorna och hade korsat så många broar och små torg att jag börjat tvivla på att vi skulle kunna hitta tillbaka till hotellet igen. Butiken var full av saker och ting på helt rätt vis och lokalen präglades av toner av jazz. Kvinnan bakom disken log lite ursäktande och förklarade att hon blev så glad av att höra jazz - det påminde henne om hennes vilda ungdom! På vägen hem köpte vi den samma CD med Ben Webster och minns än i dag den lite annorlunda dagen i Venedig varje gång vi lyssnar på den.

Kampen om en plats på den lokala restaurangen i Chiavari

Var ska man äta i Chiavari? ”Da Vittorio, naturligtvis” svarade den vänliga receptionisten på hotellet. Vi gick direkt dit – bara för att få det trista beskedet att trots att klockan inte var mer än 19:00 kunde vi inte förvänta att få ett bord samma kväll. Vi kunde heller inte få lov att reservera ett bord till nästa dag för på det viset arbetar de inte på Vittorios restaurang. Nästa dag kom vi kloka, redan kl. 18.45. Dessvärre utan tur för allt var redan upptaget! Tredje kvällen gick vi hemifrån redan kl. 18 och var hos Vittorio kl. 18.10. Stora leende, stora armrörelser och snart var vi bänkade vid ett fint bord till åtta, fick beställt både mat och dricka och innan maten kom på bordet var det åter fullt på samtliga bord omkring oss. Maten och vinet var gott, betjäningen vänlig och snabb och våra leende var stora medan vi njöt av utsikten till stjärnhimlen och Chiavaris vackra gamla byggnader.  

Solnedgång över Piemontes vinmarker

Piemonte i juli är vinmarker och åter vinmarker. Det bästa sättet att njuta dem för mig en ljummig sommarkväll var på gräsmattan framför en enkel agriturismo. Då vi ankom var det redan så många gäster där att terrassen hade blivit för liten och värden hade därför börjat duka upp med extra bord och stolar på gräsmattan. Medan den ena rätten efter den andra kom på bordet, serverade av värden själv och hans två döttrar och tillagade i köket av mamma själv njöt vi av utsikten över de böljande kullarna med vinmarker så långt ögat kunde nå.

Då solen började gå ner och himlen över oss skiftade färg till midnattsblå blandad med guld, röd och orange kände vi oss som de lyckligaste i hela världen, och det firade vi med ännu ett gott glas av det lokala vinet.

Minnen är härliga att ibland ta fram och damma av mellan varven. Man blir så glad av att minnas alla de roliga, vackra, romantiska och kanske lite besvärliga stunder man har haft på sina resor. Det är som om vårt minne skärps en smula när ramarna är oklara men minnena står starka och klara för oss. Hos In-Italia hjälper vi gärna med att arrangera det praktiska så ni får de optimala ramarna för er semester, men de roliga upplevelserna och de trevliga minnena finner ni själva under er vistelse i det mångsidiga stövellandet.