In-Italias nyhetsbrev

”Var ska vi bo?” – Ristoro del Cavaliere i Garfagnana (Nordväst-Toscana)

Ifall du vill bo på fler ställe än Ristoro del Cavaliere under samma semester så ska du utan tvekan lägga de andra ställena först, annars riskerar du att de blir till en besvikelse efter den stora hjärtliga atmosfären och inte minst de outforskade omgivningarna samt de löjligt låga priserna på denna lilla agriturismo i det nordligaste Toscana.

Jag kommer sent, kanske aldrig glömma mitt första möte med Ristoro del Cavaliere. Dagen innan hade jag varit på en resemässa i närheten där ca. 50 representanter från hotell, villor och vingårdar hade presenterat sin produkt för mig … under två timmar.

Efter detta intensiva bombardemang hade jag uppriktigt sagt svårt att komma ihåg och skilja på dem. Om kvällen tittade jag på de många brochyrer, mina noteringar och en karta för att välja ut en handfull av de många hoppfulla att besöka, innan jag skulle flyga hem från Pisa. Det var därför något av ett tillfälle att jag om förmiddagen ankom till Ristoro del Cavaliere med en ursäkt om att jag absolut inte visste vem av dem jag mött dagen innan: män, kvinnor, unga, gamla samt smala eller kraftiga hade alla smält samman till en stor massa i mitt huvud!

Skönt nog mindes familjens yngsta dotter, Rosita bättre än mig och snart fick jag skämmas över att inte ha kommit ihåg henne. Och skämms gör jag fortfarande för en mer charmerande, pigg och på alla vis praktfull ung kvinna ska man leta länge efter. Hon visade mig stolt och generad runt i deras fyra välskötta lägenheter, presenterade mig för sin familj, visade mig poolen och landsbyn innan hon insisterede på att jag skulle ha en liten bit bröd i deras restaurang. Innan jag knappt hade hunnit reagera hade jag fått serverat (och ätit) mer än en vanlig middag och där till fått så mycket att dricka att jag var tvungen att ta en lång paus innan jag kunde köra vidare. 

Sällan har jag träffat så generösa, sympatiska och pålitliga människor som familjen Davini och deras hjärtvarma öppenhet kombinerat med den pittoreska landsbyn mitt i den fantastiskt outforskade naturen, den goda maten som mamma Giovanna tillagar, närheten till Piazza al Serchio och de löjligt låga priserna (som vi flera gånger förgäves försökt få dem att höja) gör Ristoro del Cavaliere till ett enastående semesterställe för några dagar eller en vecka, och inte bara en gång utan år efter år.

PRISER

Bo i en tvårumslägenhet på Ristoro del Cavaliere för SEK 760:- per dag för fyra personer i högsommaren.
Läs mer om Ristoro del Cavaliere vid Piazza al Serchio i Garfagnana och se hela prislistan