In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om FIAT 500’s succé i Skandinavien, italienska delikatesser på nätet och italienarnas uppfattning om stearinljus.

… FIAT toppar listan över mest sålda bil i Skandinavien?

Den nostalgiska lilla bilen med den moderna och stilrena design; FIAT 500 är detta års stora succé i Skandinavien där den bl.a. är den mest sålda bilen av alla i vårt grannland Danmark, före bilar som Opel Corsa och andra mindre bilmodeller. Marknaden visar dessutom på mer försäljning för koncernen med säte i Torino, Italien.

… en av Europas ledande gastronomiska online-butiker är italiensk?

Netbutiken Esperya, vars namn stammar från de gamle grekernas namn för Italien kan sätta igång smaklökarna. Här kan man köpa italienska delikatesser från A-Z. Man kan söka på olika grupper av mat, som olja, pasta, vin osv.. , men läckerheterna kan även angripas från ett geografiskt perspektiv så man kan lära känna de olika regionernas specialiteter från ena sidan till den andra. Blir detta för komplicerat med det italienska språket kan man välja en tysk eller engelsk version av sidan, och skulle detta inte räcka kan man chatta (eller ringa via skype) med hemsidans call-center. När du har beslutat dig för vilka godsaker du önskar kan du glädja dig med att få dagar efter du lagt din beställning får varorna skickade till dig med bud. Buon appetito!

… stearinljus inte framkallar mys-stämning i Italien?


När vi i Sverige ska mysa till det riktigt tänder vi ofta stearinljus och sätter oss till rätta i soffan under en filt med en kopp kaffe eller te. Detta scenarie är varken något en italienare känner till eller vill praktisera. För italienare framkallar stearinljus nämligen allt annat än mysiga associationer: Italienarna förbinder nämligen stearlinljus med katolska kyrkogårdar.