In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Saltimbocca alla Romana – Saltimbocca på romerskt vis

Så är Mamma Luisa på banan igen: denna månad har jag ett recept som är mycket populärt även utanför Italien: Saltimbocca, som också kallas saltinbocca och kommer från italienskan för ’springer i munnen’ är en skön huvudrätt som gör sig fint på alla tidpunkter på året. Denna månad har Det Lille Vinhus funnit ett passande vin till min saltimbocca.

I denna version som härstammar från staden Brescia (trots namnet Rom i överskriften), avslutar jag av med att tillaga mina kalvinnerlår i vittvin och smör.

Tillagning                       : 15-20 minuter
Antal personer                   : 4

Ingredienser:
600 g kalvinnerlår, skivat i tunna skivor
4 skivor Parmaskinka
8 färska salviablad, ifall de är stora kan man nöja sig med 4
30 g smör
4 msk vittvin
Salt & peppar
4-8 tandpetare av trä

Tillagning:
Kalvskivorna bankas tunna med en kötthammare eller knuten näve. När de är passande tunna lägger man över en bit skinka över varje bit och 1-2 blad salvia fördelas sedan på fileerna med hjälp av tandpetare. Några väljer i stället att göra en rulle av de tre ingredienserna för att få ett annat serveringsuttryck.

Jag panerar dessutom undersidan av kalvfileerna lätt med mjöl innan stekning, alltså den sida som inte är försedd med skinka och salvia för att uppnå en tätare sås med tjockare smak.
Under alla omständigheter smältes smöret i en stor panna och saltimbocca-fileerna bryns i några få minuter. De ska brynas på båda sidor men håll ögonen på dem så de endast får en delikat brun färg. Fileerna smakas av med salt och peppar och till sist tillsätter man vinet i pannan. Låt vinet koka tillsammans med saltimbocca-fileerna i maximalt 5 minuter!

Servera din Saltimbocca alla Romana tillsammans med stekskyn, samt ugnsbakad potatis eller en lätt anredning av kokta eller grillade grönsaker.

Buon appetito!

Vinet: Jacó Merlot

Jacó Merlot  2008 haren kompakt, livlig,  rubinröd färg och en intensiv bouquet med touch av svarta vinbär och mogna körsbär, vilda björnbär och mjuk frukt. Den är avbalancerad och välstrukturerad.  Med sin milda tannier och runda smak gör den sig utmärkt till Saltimbocca. Den kommer inte överta smaken från rätten men smaken kommer "gifta sig" tillsammans med med de färska salvia bladen.

År: 2008
Druva: Merlot
Område: Parco della Vite e del Vino i Colli Orientali del Friuli i Colloredo di Soffumbergo
Alkohol: 13%
Servering: 16-18 °C.

www.detlillevinhus.dk/product/jac-merlot-57/