In-Italias nyhetsbrev

Julrecept

De typiska rätter som man äter till jul och nyår i de olika italienska regionerna, varierar mycket från de svenska och vår risalamalta. Här kommer ett par exempel:
Baccalà Mantecato / nyårstorsk från Veneto (4 personer)

800 g torsk
olivolja extra virgin
salt & peppar

Torsken läggs i vatten tills den blir mör (2 dagar).
Lägg sedan fisken i en gryta, full med kallt vatten och väldigt lita salt. Vattnet kokas upp för att sedan direkt skruvas ner. Fisken ska koka i 5 minter. Låt fisken droppa av och kallna, och därefter tar du bort skinn och fiskben. Kör sedan fiskköttet i en matberedare och mixa med hög hastighet, skruva ner och tillsätt oljan mycket långsamt i en tunn stråle. Häll i så mycket olja i blandningen du kan, coh tillsätta salt och peppar. Om du vill kan du även ha i lite kackad vitlök och persilja. Sätt fisken i kylskåpet i en timme eller mer.
Avnjuts på en rostad brödskiva.

Pasta Dolce / julpasta a la risgrynsgröt (3-6 personer)

300 g kort pasta utan ägg (skruvar, penne eller liknande)
200 g fint hackade valnötskärnor (spar lite grovt hackat till dekoration)
50 g kakao, 70 g socker och 70 g strömjöl / skorpmjöl och ca. 1 tsk kanel och lite rivet citronskal

Koka pastan lite längre än normalt (den ska alltså inte vara al-dente). Blanda kakao med socker, finhacka valnötter och lite skorpmjölet efter smak. Häll bort vattnet från pastan och vänd ner kakaoblandningen i den varma pastan, ställ sedan pastan i kylskåpet i minst en timme innan servering.

Buon appetito!