In-Italias nyhetsbrev

Mamma Luisas kök: Carpaccio di bresaola radicchio e noci – vinter carpaccio

Carpaccio di Bresaola har många ansikten och anses normalt för att vara en klassisk sommarrätt, serverad på en botten av krispig rucolasallad. Som jag serverar den här, är det tal om en vinterversion med valnötter och den bittra italienska radicchio-sallad som gör sig utmärkt månaderna från november till mars då man finner radicchio i handeln i Italien och valnötterna är skördade.

Jag började i januari i år med att låta er ta del av mina bästa recept och tillhörande tisp från mitt eget kök – här i In-Italias nyhetsbrev. Mitt namn är Luisa, jag är italiensk husmor anno 2011 och skribent på dessa sidor. Tillsammans med mina recept kommer In-Italia i samarbete med två mindre vinhus i Danmark att rekommendera ett vin som gör sig bra till månadens recept. Denna månad kommer vinrekommendationen från Allan Hedstrøm Vinimport.

Tillagning                           : 20 minuter
Antal personer                   : 2

Ingredienser:
200 g bresaola
1 huvud röd radicchio-sallad – alternativ kan man använda julsallad
2 matskedar god extra jungfru olivolja
Saften av en ½ citron
Salt och peppar
4 valnötter 

TIPS: Ifall du inte tycker om den mycket bittra smaken från radicchio-salladen kan du med fördel lägga salladshuvudet i vatten med socker en timmes tid för då mildrar salladen, eller leta efter den något mildare varianten kallad radicchio Treviso som har en avlång form i motsats till den vanliga radicchios runda huvudform.

Tillagning
Fördela bresaola-skivorna jämnt på en riktigt stor serveringstallrik. Blanda en dressing av olivoljan, citronsaften och salt. Pensla den på bresaola-skivorna med en matpensel eller använda fingrarna ifall du inte har en pensel att tillgå. Kvarna lite peppar över köttet.

Skär radicchio-salladen i små munstora bitar på 3-4 cm, skölj salladen och kör den genom en salladsslunga eller skaka den fri från vatten i en ren handduk.

Krossa / hacka nötterna i mindre bitar.
Lägg radicchio-salladen ovanpå bresaola-skivorna och sprid sedan valnötsbitarna ovanpå. Carpaccio gör sig elegant som förrätt med lite bröd på sidotallriken. 

Servera din carpaccio med ett livligt glas Roero Arneis-vit vin till:

Allan Hedstrøm från Hedstrøm Vinimport rekommenderar att man dricker Villa Cornarea’s vitvin Roero Arneis till sin carpaccio.

Med sin charmerande sötma, diskreta syra och lätta mineralitet är det en vitvin som går utmärkt till rätter som denna, som är lite krävande i både struktur, sötma och syra.

Vinen doftar av en frisk, kylig sommarmorgon – precis så har en kund mycket elegant uttalat sig. Näsan är komplex och har en söt ton av färska päron. Smaken är lång och i god balans. Man kan få tankar i riktning av lätt syltade frukter – primärt tidigare nämnda päron. Smaken är komplex och på trots av att den är drickfärdig så uppfattar man att den kan ligga och utveckla sig ytterliggare i mineralitet de nästa 3-5 år.

År: 2009
Druva: Arneis
Område: Piemonte, Alba, Canale
Alkoholprocent:12,5 %
Serverings temperatur:  ca. 12 grader.