In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om italienarnas storförbrukning av plastpåsar, de italienska nyheternas val av ”första dam” samt bannlysning av lättklätt i Syditalien.

… italienarna årligt förbrukar 20 miljarder plastpåsar och slänger dem igen?

Nästan varje dag och 300 gånger om året köper varje italienare, även barnen en plastpåse för att sedan slänga den igen. Det är en femtedel av den samlade europeiska förbrukningen. Det ska å andra sidan upphöra från och med den 1:e januari 2011, då regeringen har bekräftat att alla plastpåsar ersätts av biologiska nedbrytbara påsar. Att det inte löser problemen på lång sikt är en annan sak – här är det enda gröna valet att ta med och återanvända sin påse.

… de italienska nyheterna ger mer sändningstid till en kvinlig sexolog än de kvinliga italienska ministrarna?

Den kvinna som har blivit tilldelad mest sändningstid under 2010 av Italiens sju ledande nyhetsstudier, är inte undervisningsminister Mariastella Gelmini  (hon intar en 39:e plats över tilldelad sändningstid generellt), ej heller är det hennes kollegor Michela Vittoria Brambilla (87:e plats på samma lista) eller Rosi Bindi (46:e plats), utan gynokologen och sexologen Alessandra Graziottin som leder en gynokologisk klinik i Milano; Hon har fått hela 75 minuter och 20 sekunders sändningstid förra året och slutar således som nummer 28 på listan över mest tilldelad sändningstid i de italienska nyheter.

… Italienare bannlyser kort-kort och toppar?

I den syditalienska staden Castellammare di Stabia är man inte över förtjust i svordomar, fotboll och lättklädda damer. Italienska myndigheter och stadens borgmästare hotar med att förbjuda kort-kort-kjolar och allt för små ”toppar” för att förbättra stadens skamfilade rykte. Man hotar även med att förbjuda folk som använder svordomar eller spelar fotboll på allmän plats.