In-Italias nyhetsbrev

Gå inte miste om Riva del Garda, la Festa della Befana och Palio i Buti

Italiens mångfald kan vara så brett att man till tider har behov för konkreta tips och förslag från någon som själv varit där. Här kan du få inspiration till resmål, utflykter, upplevelser, sevärdheter och festliga arrangemang och lokala byfester.

Riva del Garda vid Gardasjön

Folk som inte har den största kännedom om Gardasjön har ofta en tendens till att dra hela sjön över en kam – lite som vi alla har det med vardagens ogenomtänkta generaliseringar. Bara landskapsmässigt är det svårt att beskriva sjön med få ord, då variationerna är oändliga: på några platser finner man oliv och citronlundar på flacka sluttningar, medan man på andra ställe finner branta klippväggar och dramatiska höjder som som präglar bilden. Men också städerna är mycket olika, och Riva del Garda helt uppe på norra spetsen av sjön utmärker sig speciellt: några menar säkert att staden är bland de mest autentiska vid sjön, då lokalbefolkningen är synlig och staden har en viss storlek. T.ex. är det liv och rörelse man finner i den historiska stadsdelen och på det centrala torget Piazza III Novembre nere vid vattnet svårt att finna på andra platser.

Läs mer om Riva del Garda vid Gardasjön

Festa della Befana den 6:e januari 2011

I hela Italien er den 6:e januari helgdag. Vi känner den som Trettondag Jul, men i Italien heter dagen La Befana – ett namn som man menar är en förvrängning av ordet ”epifania” – som betyder uppenbarelse och därmed hänvisar till dagen då de tre vise män ankom till Betlehem för att besöka det lilla Jesusbarnet.

La Befana visar sig i hela Italien i skepnad av en gammal, vänlig häxa i slitna kläder. Hon har mycket bråttom då hon ska hinna lägga gåvor och godsaker i alla de italienska barnens gåvstrumpor natten mellan den 5:e och 6:e januari – har man varit dum får man inget godis, utan en bit kol i strumpan! I dag är kolbiten dock utbytt till svart karamell. Ut över gåvor och godis till barnen firas dagen med gudstjänster och familjebesök och på vissa platser, t.ex. i staden Treviso med bål.   Framför allt på två platser i Italien gör man mycket av att fira dagen. På Piazza Navona i Rom arrangeras det marknad med flera bodar där man säljer gåvestrumpor med godis och de traditionella ”förhäxade äpplen” – kandiserade äpplen på en träpinne. Torget myllrar av liv och det finns gatuartister och olika Befana-utkkädda skådespelare att bli fotograferad med. Marknaden varar från den 2:a till den 6:e januari.

I regionen Marche och i staden Urbania där La Befana sägs komma ifrån arrangeras det varje år en hel festival från den 2:a till den 6:e januari med upp till 50.000 deltagare. Flera hundra utklädda utgåvor av La Befana sjunger, dansar och hälsar på barnen. Dagarna igenom är där olika aktiviteter, verkstäder och bodar. I Urbania har La Befana dessutom sin egen postlåda på posthuset.

Palio di Buti i Toscana den 23:e januari 2011

Il Palio är inte bara en lastgammal tradition i Siena, även i staden Buti i det nordliga Toscana arrangeras detta arrangemang år efter år. I Buti kallas hästloppet Palio di S. Antonio och äger rum den första söndag efter den 17:e januari. Kvarteren ikläder sig färgrika historiska rockar och intar deras fasta platser i ett upptåg som går genom stadens centrum och om eftermiddagen efter själva loppet prisas den vinnande hästen, den vinnande jockey samt det vinnande kvarteret med Il Palio (som är en vimpel).