In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här kommer vi med finurligheter om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om Venedigs första kvinnliga gondoliere, Amarone-vinens nyliga hedersbevis och Jultomten som uppenbart varken är från Finland, Grönland eller Nordpolen utan från den syditalienska regionen Apulien.

… Venedig har fått sin första kvinnliga gondoliere?

Den 24-åriga Giorgia Boscolo är den första kvinna som kan kalla sig gondoliere i Venedig. Giorgia har blivit lyckönskad av den tidigare förmannen för de 425 manliga gondolieri i Venedig och stadens borgmästare. Dock kan hon fortfarande förvänta sig motgångar då det inte är alla gondolieri som tycker att detta arbete är lämpligt för kvinnor; det krävs trots allt en hel del styrka för att styra den tunga båten! Giorgias far Dante, som också är gondoliere menar heller inte att det är ett jobb för kvinnor men han är säker på att dottern nog ska lära sig med tiden. Tidningen La Stampa uppfattar dock händelsen som ett slag för kvinnors likaställning i Italien.

… den berömda vinet Amarone från Valpolicella har blivit uppgraderat till DOCG-vin?

... det skedde i mars i år vilket är högsta klassen för viner i Italien. Att Amarone inte har haft den beteckningen innan beror främst på att det är ett så pass ungt vin och inte funnits i lika lång utsträckning som andra framstående vin från Italien.

… Jultomtens jordiska rester befinner sig i Bari i Apulien?

Sägnen berättar, att Sankt Nikolas (på italienska San Nicola) som var en grekisk biskop, helgon och mirakelskapare under 400-talet i all hemlighet gav människor gåvor. Detta skedde bland annat under nätterna då han la mynt i deras skor. År 1087 blev hans jordiska rester flyttade till Bari. Myten om jultomten (på holländska ’Sinterklaas’, därav det engelska ’Santa Claus’) kan spåras tillbaka till detta grekiska helgon som alltså i dag vilar i Bari under Basilikan San Nicola.