In-Italias nyhetsbrev

Pärlan Piemonte och Cinque Terre

Piemonte och Cinque Terre är båda ett sant paradis för livsnjutare. Piemonte har mycket mer att erbjuda än man kan föreställa sig....
Regionen norr om LigurienPiemonte – är en region full av överraskningar. Här finns något för alla, men kanske framförallt för den gastronomiskt intresserade besökaren. En resa till området bjuder på många spännande smakupplevelser, med allt från utsökt tryffel till smakrika och kraftiga Barolo och Barbaresco viner. Väl värda ett besök är städerna Alba, Asti, och inte minst, staden där de olympiska vinterspelen hölls vintern 2005, Torino. Staden har nu äntligen hamnat på kartan, efter att alldeles för länge legat i skuggan av större och kändare Milano. Torino är regionens huvudstad och perfekt för en dags shopping, eller varför inte ett besök på ett stadens många museer.
In-Italias medarbetare Pia och Louise besökte området i slutet av oktober, då hela regionen fullständigt sprakade av höstens färger, och några dagar låg dimman som vit mjuk bomull i vindalarna. Dessvärre missade vi tryffelfestivalen i Alba (då de bara hade öppet under helgen) men våra smaklökar fick sig en riktig åktur ändå! Maten i området är robust och otroligt vällagad, gjord på de bästa tänkbara råvarorna, ofta med kalv och kanin, och i kombinationer som man aldrig tidigare prövat.
Då Piemonte är en frodig och grön region, starkt präglad av landsbygd, ligger också de flesta av våra ställen lite ”ute på landet”. Hit kommer man för att slappna av och njuta av de vackra omgivningarna, och ta bilen på små dagsutflykter bland de mysiga små byarna. Piemontesarna själva är otroligt stolta över sin region och väldigt måna om att ta väl hand om sina besökare. Gästfrihet och värme är också det som präglar våra boenden i området, vilket exempelvis Signor Daniele, ägare av Borgo Partiquilär i Asti, är ett lysande exempel på. Med sitt varma leende och sin entusiasm, lyckas han snabbt få sina gäster att känna sig som hemma.

Borgo Partiquilär
Villa Bricco dei Cogni

Efter besöket i Piemonte gick turen vidare till Ligurien som även kallas Den Italienska Riviera. Pia och Louise körde längs den vackra kusten från Genova mot Toscana. Här var den stora höjdpunkten "Cinque Terre" - de fem små byarna som i tur och ordning från norr består av Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Området bjuder på en helt unik natur med branta klippor, små byar och område med små stränder. Landskapet är otroligt vackert där de små pastellfärgade husen omsvärmas av naturliga terrasser på de branta klipporna där man odlar allt från blommor till vin. Området Cinque Terre är ett naturreservat och under gamla tider kunde man endast komma till byarna från havet, men idag finns det även ett utvecklat stigsystem som många vandrare och naturglada personer dragit nytta av. Man ska inte räkna med att besöka mer än tre byar på en dag då det tar ca. två timmar mellan varje by. Ifall man inte vill vandra den långa men vackra vägen mellan byarna kan man istället hoppa på tåget som på mindre än fem minuter för en från en by till en annan.

Bra boende förslag nära Cinque Terre:
Hotel della Baia
Appartamenti Cinema Paradiso