In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Acciughe crude di Campania – citronmarinerade ansjovis från Amalfikusten

Både citroner och ansjovis är bland huvudingredienserna i den klassiska medelhavskosten och det kan inte undra att vi ska till regionen Campania där citronerna växer på kors och tvärs och fiskarna dansar av välbefinnande på havsytan – för att ge oss denna fantastiska kombination av de två.

Det är normaltsätt omöjligt att finna en äkta Costa d’Amalfi IGP från Salerno här i Norden. Ändå är det en god idé att lägga ner lite tid för att finna några välsmakande och obesprutade citroner. Costa d’Amalfi IGP har vuxit under de bästa förhållande på sluttningarna längs Amalfikusten där de har samlat på sig oceaner av c-vitaminer och en delikat söt smak som bidrar till rätten med god smak och välbefinnande.

Håll tungan rätt i mun: En ansjosvis i den version som vi ska använda här ska vara en liten färsk ansjovis! Vanligtvis när vi hör namnet ansjovis  på svenska så är det tal om en kusin till sillfamiljen, t.ex. skarpsill som bara kallas ansjovis. Italienska saltade ansjovisfiléer som rekommenderas på pizza eller för att ge smak till olika tapenader ska inte förväxlas med det som svenskarna känner som ansjovis eller benfri sill (som inte är sill), men bör kallas och blir kallade för sardeller här i landet.

Ansjovis kan med fördel användas i recept som detta då köttet är ytterst delikat. Så gå till en bra fiskhandlare och fråga efter den äkta varan.

Smaklig spis!

Tillagning: 20 minuter och tid till marineringen
Antal personer: 4

Ingredienser:
500 g små färska ansjovis
Saften från 5 citroner
1 röd chili, finhackad
1 kvist persille, finhackad
Extra jungfru olivolja
salt

Rensa ansjovisen: skär bort huvudet, öppna fisken och rensa den från inälvor och ben under rinnande kallt vatten. Skaka dem fria från vatten och torka dem fint i hushållspapper. Lägg fiskarna på ett fat och dränk dem med hälften av citronsaften. Ställ fatet på kylning i minst en timme.

När de har marinerat länge nog häller man av marinaden och fiskarna läggs ut som solstrålar från solen på ett serveringsfat. De smakas av med chili, hälften av persiljan, salt, resten av citronsaften och olivolja. Låt det  hela vila en halv timmes tid och dekorera med persiljeblad innan serveringen.

Förekomsten av citron kallar på ett gott syditalienskt vitvin men man kan också försöka servera ett grönt japanskt te till denna rätt ifall man önskar att kombinera upplevelsen med något asiatiskt.

Buon appetito!