In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Pasta alla crema di noci – pasta med valnötskräm

Denna rätt har sitt italienska ursprung i Ligurien, även om man finner valnötter i naturen i hela Italien, och till trots att det är valnötterna från Sorrento nära Amalfikusten som är kända för att vara något ut över det vanliga. Från början använde man en liknande salsa i Persien och i de asiatiska köken, det är härifrån Genoveserna tagit receptet vid Republiken Italiens födsel.

Tillagning  : 15 min.
Antal personer : 4

Ingredienser:
400 g pasta (kort slags, ev. färsk ravioli med ricotta eller gnocchi)
100 g valnötter utan skal (nötterna råstas lätt så skalen kan tas bort)
1 fet vitlök
1 matsked extra jungfru olivolja
4 matskedar grädde
Ca. 50 g färskriven parmesan
Salt och färskmalen peppar
Ev. lite persilja

Sätt lättsaltat vatten till att koka för pastan. Följ koktiden för den valda pastan.

Under tiden blandas de övriga ingredienserna tills man uppnått en härlig homogen konsistens. När pastan är al dente tar man en smula av kokvattnet (en skedfull) och blanda i nötblandningen. När vattnet är tillsatt från pastan blandas den med nötkrämen och serveras ev med en smula finhackad persilja på toppen för att ge rätten lite färg.

Serveringsförslag: Denna rätt är riktigt god gratinerad i ugnen i ett ugnsfat smörjt med olivolja och ev. med rasp och parmesan. Eller ifall där blir över, kan den också bara värmas i ugnen dagen efter i ca. 10 minuter.

En klassisk variation är tillsättningen av pinjekärnor (¼ i förhållande till valnötter) eller tillsvarande av färsk, hackad merian.

Buon appetito!