In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här presenterar vi finurligheter om Italien och italienare. Denna gång berättar vi om Italiens 10 vackraste städer, Piemontes underjordiska tempel och de nyaste fotbollstendenser bland Italiens kvinnliga befolkning.

… italienska hemsidor har korat Italiens 10 vackraste provinsstäder?

Italien har en officiell lista över landets vackraste medeltidsbyar och städer som räknar till hela 193 historiska pärlor. Sammanslutningen heter I Borghi più belli d’Italia, och nyligen har en omröstning genomförts på hemsidorna www.borghitalia.it och www.trivago.it avslöjat vilka 10 städer av de 193 som tillhör den absoluta ligan. På 1:a plats finner man vattenkvarnsbyn Borghetto (söder om Verona) som idylliskt ligger på floden Mincio. På top fem finner man dessutom staden Cefalù på Sicilien, Civita di Bagnoregio norr om Rom, Orta San Giulio vid Ortasjöns bredd och Tellaro vid Cinque Terre Nationalpark. Dessa efterföljs skarpt av Castiglione del Lago (Trasimenersjön), Otranto i Apulien, CastelsardoSardinien, Finale Ligure i Ligurien och till sist Sperlonga söder om Rom.

… det i regionen Piemonte finns ett gigantiskt underjordiskt tempel?

Templet, som blev påbegyndt i 1978, og som er udfærdiget udelukkende ved håndkraft, er 11 etager højt og er at finde i det lille autonome samfund Damanhur, der har sin egen grundlov og valuta. Det er et spirituelt samfund, der er baseret på strømninger som New Age og Neopaganisme. Har man mod på at besøge Damanhur og se det store tempel, skal man lede i området ca. 50 km nord for Torino eller finde samfundets mere præcis placering på www.damanhur.org

… fotboll kan användas till kvinnouppror?

Kvinnorna i Italien har funnit en helt speciell orsak för att göra uppror mot familjen. Nej, det är inte genom att färga håret blått, hoppa av skolan eller demonstrera vid huvudörren med plakat och facklor. De går deras helt egen väg genom att göra det osmakliga i ett land där fotboll är som religion: De väljer att hålla på ett annat lag än det som resten av familjen håller på till stor frustration och vrede för de resterande (manliga) familjemedlemmarna.