In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Crostini med ärt- bönpurè och ärt-bönpuré och pecorino – små rostade bröd med fyllning

I Italien finner man många versioner av ’bröd med fyllning’. I Toscana heter de ofta Crostino, medans i Rom heter de Bruschetta – eller vad är skillnaden? Crostini kan man säga skiljer sig från Bruschetta då man till den först nämnda använder sig av vitt bröd och till den sistnämnda använder sig av surdegsbröd, andra säger att det beror på vad man har på dem, tomat och basilika på Bruschetta och annat på Crostini, eller så beror det som sagt på var i Italien man befinner sig. En annan skillnad är också storleken, Bruschette är storebror till de mindre Crostini

Tillagning : ca. 30 min.
Antal personer : 12 st bruschette/crostini

Ingredienser
1 italienskt brytbröd (eller annat bröd med fast konsistens)
1 fet vitlök
1 handfull mynta
2 handfulla färska ärtor och bönor
1 handfull pecorino, riven
Extra jungfruolivolja
Citronsaft av ekologisk citron
Salt och peppar

Brödet skär man i 1 cm tjocka skivor som grillas i ugnen på en grill panna eller på en grill. Sedan gnider man vitlöken lätt över bröden och stänker på med lite olivolja och salt och peppar. Utan annan fyllning får bröder också under namnet Fettunta i Italien. Men till denna version ska man ha ärt-bönpuré på toppen.

Lägg en handfull myntablad tillsammans med ärtorna och bönorna i en mortel eller kör det i en mixer. Tillsätt en mindre handfull färskriven pecorino-ost (eller parmesan ifall du inte kan få tag på pecorino) och rör puréen tillsammans med ett ordentligt stänk av jungfruolivolja. Smaka av puréen tillsammans med citronsaft, salt och peppar och smöra den på de varma crostini. Runda dem av med lite mer pecorino, et i fina flan och späd på med dekoration i form av ett myntablad.

Crostinierna är fantastiska tillsammans med en förfriskande sommardrink eller som en enkel förrätt  – kanske i variation med andra.

Buon appetito!