In-Italias nyhetsbrev

Visste du att …

Här skriver vi om roliga saker om Italien och italienarna. Denna gång berättar vi om möjligheten att bo i kloster i Italien, pizzans jubileum och konstiga matvanor i Vincenza.

… du kan bo i kloster i regionen Abruzzo?

De flesta av Italiens kloster är antingen fortfarande i bruk eller stängda för offentligheten varför det kan vara svårt att få inblick i denna religiösa arkitektur. Men i Abruzzos högland kan du nu bo på klostret Monastero di Santo Spirito som är från år 1222 och rymmer bland annat en klosterkyrka med original freskmålningar.

… den berömda Pizza Margherita har blivit 120 år?

Den klassiska pizzan kom till världen i den napolitanska pizzeria Brandi som fortfarande än idag bakar pizzor! Pizzaiolon Raffaele Esposito som stod bakom verket dedikerade sin pizza till drottning Margherita av Savoia – där av namnet. Färgerna på pizzan var de färger man kunde finna på den savoyardiska flaggan: den vita mozzarella, den röda tomat och den gröna basilika. Den 11:e juni 2009 firade man i Napoli denna stora och runda födelselsdag med manér. Hundratusentals personer klädda som för 120 år sedan och en vagn med Drottning Margherita begav sig runt i staden och erbjöd smakprov för stadens invånare och turister! Från att ha varit fattigmansmat i Italien går pizzan nu att finna på såväl rikas som fattigas tallrikar över hela världen.

… man äter katt i Vicenza?

Enligt en nyutgiven kokbok med historiska lokala recept från Vicenza med omgivningar skulle katt ha stått på menyn för flera årtionde tillbaka. I kokboken beskrivs det finurligt hur rätten ”Gatto in tegame” (katt i gryta) tillagas – från partering av djuret till de nödvändiga ingredienser. Det diskuteras dock fortfarande i Vicenza om hela misären endast är ett rykte eller om det ligger någon sanning i historien. En sak är dock säker: i dag stöter man inte på rätter med katt på restauranger i och omkring Vicenza.