In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Vitello tonnato – kalvkött med tonfisksås från Piemonte

En av de äldsta och mest traditionsrika rätterna i Piemonte är Vitello tonnato men tillagningen varierar från husmor till husmor, som vi ser det också sker regionerna I mellan. Några steker köttet med senap, andra kokar köttet men dock är de eniga om en sak: köttet ska vara rosa.

Förberedelse : 40 min.
Antal personer : 4

Ingredienser:
400 g kalvlår eller innerlår
1 lök
2 stänger selleri
3 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
Salt

Till tunmajonnäs: Majonnäs tonnata används
3 äggulor
2½ dl olivolja
150 g tonfisk
15 kapris
3 ansjovisfileèr
Saft av ½ citron
Salt og färskmald peppar

Koka köttet i vatten (det ska vara täckt) med de nämnda grönsakerna och kryddorna samt salt i ca 30 minuter, så det fortfarande är rött! Häll av kokvattnet, ev. frys ner det till nästa gång du ska göra soppa.
 
Rör ihop majonnäsen genom att röra ihop äggulorna långsamt samman till en konstant stillsättning av olivolja, rör alltid åt samma håll, tills du uppnått en tjock konsistens. Har du dålig erfarenhet med att göra din egen majonnäs kan man köpa en god färdig gjord majonnäs. Framförallt den ekologiska varianten har nog samma konsistens som man kan uppnå vid att göra den själv.

Rör i tonfisk, kapris, ansjovis och citronsaft och blanda samman till en mos i mixer. Blanda tonfiskmajonnäsen och smaksätt med salt och peppar.
Servera Vitello tonnato på tallrik eller på ett fat. Skär köttet i tunna skivor och lägg tonfiskmajonnäsen ovanpå. Servera ev. med lite sallad till. Vill man förbereda allt innan gästerna anländer så kan man definitivt servera denna rätt kall och den är även god dagen efter om något skulle bli över. Som sagt så är receptet på detta så olika som husmorna i Italien är många. Därför är det upplagt att finna fram till just sin egen favorit i smaksättningen: några använder nejlika i stället för rosmarin, lagerblad och persilja, andra tillsätter morrötter eller vitvin i kokvattnet. På samma sätt kan man göra tonfiskmajonnäsen annorlunda genom att tillsätta vitlök och/eller chili.

Buon appetito!