In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Biscotti di Prato – toskanska mandelsnittar

Biscotti di Prato, cantucci, cantuccini… kärt barn har många namn. Det är dock fel att kalla dem cantucci eller cantuccini, då cantucci egentligen är gjort av en bröddeg, olja, anis och socker medans biscotti di Prato varken innehåller olja eller andra fetter.

Även om namnet på dessa underbara mandelsnittar är det ena eller det andra, så säger traditionen att man ska dricka det söta vinet Vin Santo eller det röda och förtrollande Aleatico d’Elba (serveras kallt) till eller som många italienare doppar kakorna i drycken för att suga upp de goda dropparna.

Förberedning:  45 min.

Ingredienser
500 g vetemjöl
500 g socker
250 g mandlar, med skal och lätt rostade i ugnen
3 ägg
2 äggvitor
1 tsk torr jäst
1 liten nypa safran
Salt

Häll mjöl på köksbänken som ett berg. Häll socker, 2 hela ägg, de 2 äggblommorna, jästen, en nypa salt och saffran i mitten av mjölberget och knåda ihop allt. Tillsätt mandlarna och fortsätt knåda. Mjöla händerna och degen är för blöt, den ska vara mjuk och inte fastna. När degen har en god konsistens så ska den rullas ut och skivas med en bredd på ca 2-3 fingrar och vara ca 1 cm i höjd.

Lägg delarna på en smord plåt och strö med mjöl, de ska inte ligga för nära varandra då de jäser. Pensla dem med det sista ägget och sätt dem i en förvärmd ugn på 175 ºC. Så snart de blivit gyllenbruna, de ska vara i ugnen mellan 15 till 30 minuter, så ska de skäras ut i små bitar på ca 1 cm så de får den traditionella formen. Vill man att de ska vara spröda så kan de bakas i ugnen i ytterligare 5 minuter. Man kan även baka dem i två omgångar, först 15 min i 175ºC, dela dem och baka dem igen i ugnen i ytterligare 15 minuter på 130 ºC, så blir de också bakade två gånger vilket ger det italienska ordet bis-cotti.

Variation: Några använder citronskal i stället för saffran (använd skalet från 1 ekologisk citron). Egentlig kan man låta sin fantasi löpa fritt och tillsätta t.ex. anis, vanilj, apelsinskal, en droppe likör eller andra spännande kryddor som säkert även ger en välsmakande kaka, för det är precis så italienarna själva förvandlar regionala recept till lokala.
Kakorna bör förvaras kallt och torrt.

Vill degen inte samlas utan fukt kan man smälta lite smör och blanda i, så borde det hålla ihop och kakorna smakar fortfarande bra.

Buon appetito!