In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Bagna Cauda från Piemonte – Varm salsa med vitlök och ansjovis

Salsan är en mycket gammal piemontesisk tradition som bliver serverad för en församling i de piemontesiska bondehemmen när hösten först var kommen. Bagna betyder på piemontesisk dialekt salsa eller sås och Cauda betyder varm. Piemonteserna älskar vitlök och ansjovis vilket gör denna kombination vidunderlig. Bagna Cauda bör serveras i en fonduegryta mitt på bordet då salsan är en symbol för vänskap.

Tillagning  : Ca. 1½ timme
Antal personer : 6

Ingredienser
16 skalade vitlökar
mjölk
300 g ansjovisfiléer (helst saltade och sköljda eller 30 filéer i olja, avdroppade)
300 g smör, skuret i mindre bitar
2 dl extra jungfruolivolja
1 dl creme fraiche 38% eller vispgrädde
Olika sorters råa grönsaker
1 litet uppvispat ägg (kan utelämnas)

Koka vitlöksklyftorna i en liten gryta och häll på så mycket mjölk att de är täckta. Låt dem koka lugnt och stilla på låg värme ca. en timme eller tills de är möra. Ta nu av grytan och mosa vitlökarna i mjölken tills du får en krämig blandning. Sätt grytan över ganska svag värme igen, tillsätt ansjovisen och låt dem smälta medan du rör om. När blandningen är helt jämn tillsätter du smör och olivolja och rör försiktigt om tills allt är ordentligt blandat. Rör cremefraiche eller vispgrädden i till sist.

Servera Bagna Cauda i små fonduegrytor eller en stor och håll grytan konstant varm med hjälp av värmeljus – den ska inte koka! Nu kan man skiftas om till att doppa grönsaker i salsan och här till äta bröd. Som avslutning kan man röra ett uppvispat ägg i den sista resten av salsan och låta det stelna. Det är den sista fantastiska munsbiten!

Det är förträffligt att dricka nyhöstat vin till ifall man är så tursam att kunna få tag på detta.

Buon appetito!