In-Italias nyhetsbrev

Månadens recept: Funghi ripieni – ricottafylda svampar

Detta recept är en ny utgåva av ett gammalt och känt. Och gammalt och känt betyder som så ofta med italienska recept att det finns otaliga och olika varianter. I Italien serverer man fylda svampar med fyllning av svamp, med kött från gris eller oxe, med grönsaker eller med t.ex. blandade ostar. Denna version är därmed endast en bland många och knyter sig mer till en årstid än till en region.

Man kan välja att använda en slags svamp eller blanda flera olika vilket ger en dekorativ effekt på bordet. Gemensamt för svamparna ska endast vara att de har stora huvuden så välj exempelvis mindre Portobellosvampar eller stora markchampignoner.

Tillagning  : 40 min
Antal personer : 4

Ingredienser:
100 g ricotta
1 citron, rivet skal – det är att föredra att använda en ekologisk frukt
1 frisk chili
Salt och peppar
2 mtsk oregano, finhackad
1 god handfull riven parmesan och flingor till servering
4 handfulla rensade svampar
1 handfull rucola-salad
Extra jungfru olivolja

Förvärm ugnen till 225º grader. Rör med en träsked ricotta och citronskal, chili, salt och peppar tillsammans. Häll till sist i oregano och parmesan.

Skär försiktigt stjälkarna av svamparna och spara dem till en annan dag då du ska laga en god pastasås eller liknande. Vänd huvudena i olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg dem sedan mellan lamellerna uppåt i ett ugnsfat. Fördela med en sked ostfyllningen på huvudena, stänk lite parmesan över och baka dem i ugnen i ca. 15 min tills de blir guldbruna och fina.

Servera dem på portionstalrikar eller ett fat garnerat med rucolablad och parmesan. Dekorera med lite olivolja. Rätten gör sig utmärkt som aptitretare eller mindre förrätt – eller som en del av en större buffé av mindre komponenter, exempelvis tillsammans med olika crostinis, fyllda tomater, grillad squash och auberginer m.m.

Buon appetito!